Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Draaiboek doop van prinses Catharina-Amalia

12 jun 04

De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, krijgt tijdens de doop van prinses Catharina-Amalia zaterdag in Den Haag een prominente plek in de Grote of St. Jacobskerk. Hij zit samen met zijn echtgenote naast koningin Beatrix. De schoonouders van prins Willem-Alexander zijn bij de plechtigheid aanwezig als officiële gasten van de koningin. Prins Bernhard is niet aanwezig bij de doop.

Tegen de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta, hier omstreden door zijn deelname aan de Argentijnse regering van toenmalig dictator Videla, bestaat geen bezwaar. Een kerkdienst wordt als privé beschouwd en in Nederland is immers scheiding tussen kerk en staat.

De aanwezigheid van de ouders van prinses Máxima is niet het enige bijzondere aan de kerkdienst voor de doop van prinses Amalia. De wens van het prinselijk paar dat de plechtigheid vooral een jeugdig karakter moet krijgen, wordt voor een groot deel vervuld. Ook zal de dienst een eigentijds karakter hebben en niet vol van ceremonie zijn. Van de 1200 genodigden zijn er bijna 290 van jeugdige leeftijd. Naast de vijftien brugklassers uit elke provincie en uit elke van de vier grote steden, zijn drie basischoolleerlingen aanwezig die de Amalia-tekeningwedstrijd van de Haagsche Courant hebben gewonnen. Tevens zijn enkele tientallen vertegenwoordigers van verschillende studentenverenigingen uitgenodigd voor de dienst.

Boven de genodigden hangen ongeveer duizend ingezonden kindertekeningen, waarin de makers hun gedachten over de doop van prinses Amalia moesten uitbeelden. Studenten van de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag is gevraagd om een eigentijdse presentatie van deze tekeningen te bedenken. Het resultaat bestaat uit drie papieren kroonluchters.

De kerk zal zaterdag niet alleen gevuld zijn met leden van koninklijke huizen en hoogwaardigheidsbekleders. Het prinselijk paar ziet de doop van hun dochter vooral als een
privé-aangelegenheid. Naast familie zullen veel vrienden en werkrelaties van de twee in de kerk zitten. Een delegatie van het Bronovo Ziekenhuis waar prinses Amalia op 7 december vorig jaar is geboren, zal ook aanwezig zijn.

Het vervoer van de gasten naar de kerk is een hele onderneming. De coördinatie hiervan ligt voor een groot deel in handen van de ceremoniemeester van de koningin, Gilbert Monod de Froideville. Ongeveer achthonderd genodigden verzamelen zich in het Nederlands Congres Centrum. Van daaruit worden zij met bussen naar de kerk gebracht. Een kleine groep gaat vanuit Paleis Noordeinde in Den Haag naar de kerk. Leden van de koninklijke familie en afgevaardigden van enkele buitenlandse koninklijke huizen vertrekken gezamenlijk met de familie Zorregueita per auto vanaf Huis ten Bosch. Na afloop van de doop is voor ongeveer 110
genodigden een dejeuner op Paleis Noordeinde. Ook premier Balkenende zal bij deze lunch aanwezig zijn.

Naast de ondersteunende rol van de peetouders vervult prinses Laurentien een belangrijke rol tijdens de dienst. Zij zal het prinsesje naar binnen dragen, alvorens zij wordt gedoopt.

De predikant van de dienst, dominee Carel ter Linden zal prinses Amalia dopen met water uit de Jordaan. Drie vrienden van prins Willem-Alexander, uit Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden hebben hiervoor gezorgd. De doopvont is de eigen moezel-kalkstenen achtkantige kuip van de Grote of St. Jacobskerk en niet, in tegenstelling tot eerdere berichten, een zilveren doopschaal uit 1682. De peetouders spreken ieder een wens uit voor het prinsesje.

Ook in de muzikale omlijsting van de dienst speelt de jeugd een rol. Het koor bestaat uit het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor. Zij worden ondersteund door het Residentie Bach Ensemble. Tevens zullen twee winnaars van het prinses Christina Concours optreden.

De kerk is versierd met roze en witte pioenrozen, vermengd met lathyrussen. Ook de appeltjes van oranje zijn aanwezig. Op het liturgisch centrum staan enkele sinasappelbomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief