Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Olietopman in Kirkuk vermoord

16 jun 04

In Noord-Irak is de man die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de olie-installaties rond Kirkuk vermoord, zo heeft de politie meegedeeld. Ghazi al-Talabani werd in zijn auto op weg naar zijn werk doodgeschoten.

Zijn chauffeur raakte zwaar gewond. Talibani was familie van de Koerdenleider Jalal Talabani. Hij werkte voor de North Oil Company.

Aanslagen
De Iraakse olieindustrie is geregeld doelwit van aanslagen, gisteren nog bij Basra in het zuiden. Aangenomen wordt dat de opstandelingen zo proberen de wederopbouw van Irak te vertragen.

De Iraakse olie-export is door de aanslagen op de pijpleidingen bij de zuidelijke stad Basra goeddeels tot stilstand gekomen. De export via de leidingen in Noord-Irak was na een reeks aanslagen al eerder gestaakt.

De prijzen van ruwe olie zijn na de aanslagen met 70 dollarcent per vat gestegen tot ruim 38 dollar. Het herstel van de pijpleidingen in het zuiden zal naar verwachting zeker tien dagen in beslag nemen. Voor Irak is dat een schadepost van 600 miljoen dollar.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief