Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Olie voornaamste doelwit Iraakse opstandelingen

16 jun 04

Iraakse opstandelingen lijken steeds vaker de oliesector in het land te kiezen als doelwit om zo Irak financieel zo hard mogelijk te treffen. Maandag en dinsdag pleegden rebellen op twee plaatsen aanslagen op belangrijke oliepijpleidingen en richtten veel schade aan aan het netwerk.

Woensdagmorgen vond ook de veiligheidschef voor het Iraakse oliewezen in Noord-Irak de dood door een moordaanslag. Onbekende gewapende mannen doorzeefden Ghazi Talabani met kogels voor zijn huis in Kirkuk. "Hij was op slag dood", zo maakte de politiechef van de Noord-Iraakse stad bekend. Een van de lijfwachten van de veiligheidsman van de Northern Oil Company (NOC) raakte zwaargewond door de aanslag.

Talabani, een familielid van de invloedrijke Koerdische leider Jalal Talabani, vormde een belangrijke schakel tussen de Amerikaanse troepen in Irak, de NOC en de beveiligingsfirma Erinys in hun poging de olievelden in het noorden te beschermen. De beveiliging van olieinstallaties heeft tot nog toe weinig succes gehad.

Sinds 1 juni hebben opstandelingen minstens vijf aanslagen gepleegd op het netwerk van oliepijpleidingen in Irak. Maandag en dinsdag troffen explosies in het zuiden van het land de belangrijkste verbinding naar de olieterminal van Basra. De explosie sneed de toevoer van het 'zwarte goud' af naar de overslagplaats Faw. De exportcapaciteit van Irak is volgens experts door de aanslag met tweederde afgenomen van 1,7 miljoen naar 500.000 vaten per dag.

Het kan een dag of tien gaan duren voordat de olie weer door de leidingen stroomt, meldt de BBC. De Iraakse interim-premier Iyad Allawi schat dat de herhaaldelijke aanvallen op het netwerk van oliepijpleidingen het land al "meer dan 200 miljoen dollar aan inkomsten heeft gekost", zo citeerde de omroep hem.

De olie-export vanuit de noordelijke Iraakse velden via de Turkse havenstad Ceyhan kampt al langer met grote problemen. Door herhaaldelijke sabotage heeft de oliestroom sinds het einde van de oorlog ruim een jaar geleden vrijwel continu stilgelegen. Dinsdagavond deed zich weer een explosie voor tussen Dibis en een pompstation bij Kirkuk. Volgens ooggetuigen staat de pijpleiding nog steeds in brand.

Irak is voor zijn inkomsten voor 90 procent afhankelijk van de export van ruwe olie. Om die veilig te stellen, is een veiligheidsmacht van 14.000 man in het leven geroepen om de infrastructuur te beschermen. Die inspanningen zijn tot nog toe grotendeels vruchteloos gebleken. De belofte van de nieuw aangestelde minister van Olie, Thamir Ghadbhan, om voor de souvereiniteitsoverdracht op 30 juni twee miljoen vaten per dag te exporteren, is door de jongste aanslagen onhaalbaar geworden.

Opstandelingen willen met hun aanvallen op olieinstallaties en aanslagen op politici en andere hooggeplaatste functionarissen de wederopbouw van Irak ernstige schade toebrengen. Bij de vele aanslagen komen echter voornamelijk gewone burgers om het leven.

Een groep die wordt geleid door Abu Musab al-Zarqawi eiste dinsdag de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag in Bagdad die maandag dertien mensen, voornamelijk burgers, het leven koste. Washington beschouwt de Jordaniër Al-Zarqawi als de leider van al-Qaeda in Irak. Amerikaanse militairen die binnenkort zullen worden geleid door generaal Casey - de dinsdag gepresenteerde opvolger van generaal Sanchez als bevelhebber in Irak - maken naarstig jacht op de terroristenleider.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief