Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag in Bagdad eist veel levens

17 jun 04

Een zelfmoordaanslag met een autobom op een rekruteringscentrum voor het Iraakse leger in Bagdad heeft donderdagochtend veel levens geëist. Volgens het Iraakse ministerie van Volksgezondheid verloren minstens 35 mensen het leven door de klap en raakten zeker 138 anderen deels ernstig gewond.

De explosie deed zich voor aan de poorten van het rekruteringscentrum dat gevestigd is op het terrein van het vliegveld Muthanna in het westen van de hoofdstad. Amerikaanse eenheden zijn ook bij de luchthaven gelegerd. De bomauto zou volgens een Iraakse politieman volgeladen zijn geweest met artilleriegranaten. Vier onontplofte granaten liggen nog op straat, aldus een AFP-correspondent ter plekke.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi zei tijdens een bezoek aan de plaats van het bloedbad dat andere landen achter de aanslagen zitten, zonder deze landen bij naam te noemen. "Sommige landen proberen via deze laffe daden Irak te beïnvloeden", aldus Allawi. "Het is opnieuw een bewijs van de wens van bepaalde lieden om het Iraakse volk een slag toe te brengen", voegde de tijdelijke premier eraan toe.

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten bevestigde dat het om een zelfmoordaanslag ging. Een man zou de witte terreinwagen tot ontploffing hebben gebracht bij het rekruteringscentrum dat aan een drukke straat ligt. Vooral voorbijgangers zouden zijn getroffen. Een Iraakse agent ter plekke verklaarde dat het zonder twijfel om een zelfmoordactie gaat. De handen van de dader zitten nog om het stuur geklemd.

Volgens een luitenant van het Iraakse leger was de aanslag specifiek gericht tegen het Iraakse leger. Veel jonge mannen staan vaak 's ochtends in de rij bij de poorten om te tekenen voor een baan in het leger. "Ongeveer honderd van ons stonden voor het rekruteringscentrum van het leger", verklaarde een 32-jarige Irakees die zich aan wilde melden bij het leger. "Een officier las net een lijst met namen voor van mensen die waren aangenomen in het nieuwe leger en vertelde ons dat we op 26 juni terug moesten keren toen de explosie zich voordeed", zei Issam Jassem.

Van de naar schatting 175 rekruten op de basis bleven de meesten ongedeerd, verklaarde een kolonel van de Amerikaanse 1ste cavaleriedivisie. Het rekruteringscentrum was in februari ook al doelwit van een zelfmoordaanslag. Toen kwamen zeker 47 mensen om het leven.

Kort na de ontploffing reden ambulances en politiewagens af en aan naar drie ziekenhuizen in de buurt. Veel lichamen zijn zwaar verminkt door de enorme kracht van de explosie. De aanslag zou volgens de Amerikanen alle kenmerken dragen van een actie uitgevoerd in opdracht van de gezochte Jordaanse al-Qaeda-voorman Al-Zarqawi.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief