Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nihoul niet schuldig aan ontvoeringen

17 jun 04

Dutroux' medeverdachte Michel Nihoul is volgens de rechtbank van Aarlen niet schuldig aan de ontvoering van meisjes. Dat hebben de drie rechters donderdagmiddag besloten. De rechters moesten zich daarover uitspreken, omdat de twaalf juryleden hem donderdagmiddag eerder maar met een nipte meerderheid van zeven tegen vijf schuldig hadden bevonden.

In zo'n geval bepaalt de Belgische wet dat de rechters zich ook daarover moeten buigen. De jury is na het verdict van de drie rechters opnieuw overgebracht naar een bewaakte kazerne in Aarlen, om te oordelen over de vraag of Nihoul wel medeplichtig is geweest aan de ontvoering van het overlevende Dutroux-slachtoffer Laetitia Delhez.

De bedoeling is dat de jury hier donderdagavond nog uitspraak over doet. Als dat weer met een meerderheid van zeven tegen vijf stemmen is, moeten ook de rechters zich weer over de zaak buigen.

De rechtbank van Aarlen gaat in de hele kwestie met uiterste precisie te werk, om klachten bij het Belgische Hof van Cassatie over vormfouten te voorkomen.

De mogelijke schuld van Nihoul aan ontvoeringen vormde eigenlijk de hamvraag in het proces-Dutroux. Doordat hij nu niet schuldig is bevonden, is er eigenlijk ook geen bewijs voor de theorie die in België lang opgeld deed dat er grotere netwerken van pedofielen achter de ontvoering van de meisjes zouden zitten.

Nihoul is wel schuldig aan het runnen van een bende die zich bezighield met drugs- en mensenhandel, aldus een grote meerderheid van de jury. Daarvoor riskeert hij tot twintig jaar celstraf. Medeplichtigheid aan ontvoeringen kan deze straf nog met enkele jaren verzwaren.

Nihoul blijft tot maandag, wanneer de rechtbank zich uitspreekt over de strafmaat in de zaak-Dutroux, wel op vrije voeten. Hij zat als enige verdachte tijdens het proces niet in de gevangenis. Nihoul kan in principe België verlaten en de wijk nemen naar het buitenland. De totaal berooide zakenman heeft op papier echter nauwelijks geld om het land te ontvluchten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief