Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dutroux schuldig aan drie moorden

17 jun 04

Marc Dutroux is schuldig aan de moord op de meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks en op zijn vroegere compaan Bernard Weinstein. Dat heeft een jury in de Belgische stad Aarlen na een proces van 3,5 maand bepaald.

Ook is Dutroux schuldig aan de ontvoering en verkrachting van An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune, Mélissa Russo, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez.

De jury oordeelde verder dat Dutroux de leider is van een bende die zich bezighoudt met het ontvoeren en opsluiten van kinderen.

Verdeeld
Over de rol van zakenman Michel Nihoul was de jury verdeeld. Zeven van de twaalf juryleden meenden dat hij betrokken was bij de ontvoering van Laetitia Delhez, vijf hielden hem voor onschuldig.

Dat er geen unaniem oordeel werd uitgesproken, betekende dat de drie rechters van het Hof de knoop op dit punt moesten doorhakken. Het Hof oordeelde anderhalf uur na de jury-uitspraak dat Nihoul niet betrokken was bij de ontvoering van Laetitia Delhez op 9 augustus 1996 in Bertrix.

Restte nog de vraag of Nihoul wel medeplichtig was aan de ontvoering. De president van het Hof van Assisen in Aarlen gelastte de jury aan het eind van de middag om opnieuw bijeen te komen om op dit punt een uitspraak te doen. Na ruim een uur kwam de jury terug met het oordeel dat Nihoul niet medeplichtig was aan de ontvoering.

Dat Nihoul op de belangrijkste punten van de aanklacht tegen hem is vrijgesproken, lijkt de theorie dat Nihoul en Dutroux deel uitmaakten van een pedofielennetwerk te ontkrachten.

Mensenhandel
Nihoul werd door de jury wel schuldig bevonden aan het leiden van een bende die verschillende criminele activiteiten tot doel had, zoals handel in xtc, mensenhandel, zwendel in auto's, valse papieren en nummerplaten.

Michelle Martin is volgens de jury schuldig aan de ontvoering en opsluiting van de zes meisjes. De jury antwoordde ook positief op de vraag of de opsluitingen waar Martin aan had meegewerkt, de dood tot gevolg hadden. Martin werkte ook mee aan de verkrachting van een Slovaaks meisje, zo concludeerde de jury. Michelle Martin had bekend dat ze druppels Haldol in het eten van het meisje had gedaan.

Drugshandel
Michel Lelièvre werd net als Michelle Martin schuldig bevonden aan de ontvoering en opsluiting van de meisjes. Lelièvre was naar de mening van de jury ook lid van een bende die met mensenhandel te maken had. Hij werkte ook actief mee aan de ontvoering van Sabine, An en Laetitia.

Lelièvre werd ook veroordeeld voor drugshandel. Hij had xtc-pillen gekregen van Nihoul om ze door te verkopen. Lelièvre is ook medeplichtig aan handel in hasj en heroïne.

Kazerne
De jury was sinds maandagochtend bijeen in een afgesloten ruimte in een legerkazerne in Aarlen. De twaalf leden moesten een oordeel vellen over 243 schuldvragen over de vier verdachten: Marc Dutroux, zakenman Michel Nihoul, Dutroux' handlanger Michel Lelièvre en de ex-echtgenote van Dutroux, Michelle Martin.

De jury zal zich waarschijnlijk aanstaande dinsdag met drie rechters terugtrekken om een uitspraak te doen over de strafmaat. Dutroux zal naar verwachting een levenslange gevangenisstraf krijgen. Martin en Lelièvre riskeren maximaal dertig jaar cel. Nihoul kan een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar krijgen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief