Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Srebrenica-veroordeelde zit straf in Noorwegen uit

18 jun 04

De in december tot zeventien jaar cel veroordeelde Bosnische Serviër Dragan Obrenovic is vrijdag naar Noorwegen overgebracht om daar zijn straf uit te zitten. Het Joegoslavië-Tribunaal heeft dat laten weten. De voormalige Bosnisch-Servische majoor Obrenovic was samen met drie andere officieren aangeklaagd wegens de massamoorden rond Srebrenica in juli 1995.

Obrenovic werd in april 2001 aangehouden in Bosnië en ontkende aanvankelijk schuld. In mei vorig jaar bekende hij een aantal zaken uit de aanklachten. In december veroordeelde het tribunaal hem wegens vervolging op politieke, raciale of religieuze gronden, een misdaad tegen de menselijkheid. De aanklagers lieten in ruil voor de schuldbekentenis de aanklacht medeplichtigheid aan volkerenmoord vervallen.

Obrenovic was min of meer toevallig betrokken bij de beruchte acties van Bosnisch-Servische eenheden in juli 1995. Hij nam voor zijn chef, Vinko Pandurevic, waar. Die was weg toen de inname van de enclave 6 juli aanving en keerde terug op zijn post op 15 juli. Toen was de inname van Srebrenica voorbij en waren er in de omgeving naar schatting 7000 moslims vermoord.

Obrenovic is de veertiende veroordeelde van het tribunaal die voor zijn straf naar een land gaat dat zich bereid heeft verklaard definitief veroordeelden te huisvesten. Met inbegrip van Obrenovic zit de helft van hen in Scandinavië vast.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief