Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Imam Mekka wil einde aanslagen niet-moslims

18 jun 04

De imam van de Grote Moskee in Mekka, het belangrijkste heiligdom van de islam, heeft vrijdag een emotionele oproep gedaan om een eind te maken aan de aanslagen op niet-moslims in Saoedi-Arabië. De preek van sjeik Saleh bin Abdullah bin Humaid werd op de nationale televisie van het saoedische koninkrijk uitgezonden.

De preek komt op de dag dat de tijdslimiet voor een ontvoerde Amerikaan afloopt. De 49-jarige Paul Johnson werd vorig weekeinde in de hoofdstad Riyad ontvoerd. De gijzelnemers dreigen hem te onthoofden als de Saoedische regering vrijdag niet honderden moslimmilitanten vrijlaat. Duizenden Saoedische agenten werken mee aan de zoektocht naar Johnson.

"Luister naar de woorden van de sjeik van de islam die eist dat gevangenen worden vrijgelaten: we kunnen niets anders eisen dan de vrijlating van alle joodse en christelijke gevangenen. Zij staan onder onze bescherming", zei de imam in de Grote Moskee. Hij riep op tot een eind aan het geweld en smeekte aanhangers van al-Qaeda berouw te tonen.

Niet-moslims staan onder bescherming van de Saoedische gastheer, aldus Bin Humaid in zijn vrijdagpreek. "In de islam is het niet toegestaan om hen kwaad te doen of aan te vallen, noch hun leven noch hun eigendommen. Zelfs als het tot een ruzie komt, is ons moslims opgedragen slechts zachtaardige manieren te gebruiken" om hen te overtuigen.

Eerder deze week liet de kroonprins en de facto heerser van Saoedi-Arabië, Abdullah, zich in gelijke bewoordingen uit. "Buitenlanders staan onder onze bescherming, onder jullie bescherming", zei hij. Radicale moslims verzetten zich tegen de aanwezigheid van 'heidense' buitenlanders, maar strijden ook tegen het naar hun mening corrupte koningshuis.

Een aan al-Qaeda verbonden groep, die zich al-Qaeda op het Arabische Schiereiland noemt, plaatste dinsdagavond laat een video op een website met daarop beelden van Johnson. In de video wordt de regering in Riyad een ultimatum van 72 uur gesteld om gevangen militanten vrij te laten. De Saoedische regering heeft gezegd niet met terroristen te onderhandelen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief