Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Europa koerst af op akkoord grondwet

18 jun 04

De Europese Unie koerst af op een akkoord over een grondwet, die de EU soepeler moet laten draaien. Diverse lidstaten toonden zich vrijdag in de vooravond optimistisch over de mogelijkheid na maanden van discussie tot overeenstemming te komen. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, blijft echter muurvast zitten.

Nederland blijft nog wel strijden voor strengere afspraken in de grondwet over het aanpakken van eurolanden met te hoge begrotingstekorten. Een nieuw voorstel van huidig EU-voorzitter Ierland lijkt echter een lichte verslechtering ten opzichte van de Nederlandse wensen op te leveren. Minister Bot van Buitenlandse Zaken spraken vrijdagmiddag toch over een "goede tekst".

Nederland wil dat lidstaten de verplichting krijgen in goede tijden extra te sparen, het Europese Hof van Justitie begrotingszondaars kan aanpakken en de Europese Commissie strenge maatregelen kan nemen tegen landen met te hoge tekorten. Alleen het eerste punt haalt Nederland helemaal binnen.

Op het laatste punt maakt Ierland het iets moeilijker om aanbevelingen van de commissie goed te laten keuren. Nederland wil bovendien dat het niet om aanbevelingen gaat, maar voorstellen. Een voorstel is namelijk alleen af te wijzen als alle eurolanden dat niet zien zitten. De aanpak van te hoge tekorten is een "zwaar punt" voor de regering-Balkenende om hoge rentetarieven en stijgende inflatie te voorkomen.

Op de meeste andere punten zit er echter schot in de discussie over de grondwet. De Ierse minister van Europese Zaken Roche zei vrijdagmiddag "optimistisch" te zijn. Duitsland en Spanje, dat lang dwars lag over de verdeling van de macht in Europa, hebben het voorstel voor de grondwet al helemaal geaccepteerd. Naast Nederland liggen alleen nog enkele andere kleine, Oost-Europese lidstaten dwars.

Voor de machtsverdeling in de toekomst lijkt het erop dat wanneer EU-ministers bij meerderheid voorstellen mogen aannemen dat alleen kan als zij 55 procent van de lidstaten vertegenwoordigen, waar bovendien 65 procent van de 450 miljoen EU-burgers moet wonen.

De politicus die de komende vijf jaar leiding moet geven aan het verenigde Europa veroorzaakt echter grote verdeeldheid tussen de EU-regeringsleiders. Na een lange discussie op donderdag konden zij niet kiezen uit de Belgische liberale premier Verhofstadt en de conservatieve Britse eurocommissaris Patten. De eerste is te pro-Europees voor de Britten. De tweede stuitte op Frans verzet, omdat hij de Franse taal onvoldoende machtig is en niet uit een euroland komt.

Vrijdag gonsde het in Brussel van de namen van mogelijke andere kandidaten. Geen enkele naam lijkt echter serieus naar voren te zijn gebracht. Mogelijk komen de regeringsleiders over enkele weken opnieuw bijeen om een nieuwe commissievoorzitter aan te wijzen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief