Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk verdubbelt vertrekpremie

20 jun 04

Het bedrag voor asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen en vrijwillig weggaan, zal worden verdubbeld. Dat heeft minister Verdonk gezegd in het Radio 1 Journaal.

Een eenling kan wat Verdonk betreft een bedrag van circa 2300 euro meekrijgen, een gezin met twee kinderen circa 6000 euro om een nieuw bestaan op te bouwen in het land van herkomst. Daarnaast betaalt de staat hun vliegticket en de eventuele verscheping van huisraad.

Illegalennota
De vertrekpremie is bedoeld voor de 26.000 mensen die Verdonk wil uitzetten. Zij komen er echter alleen voor in aanmerking, als zij in de eerste acht weken van de uitzetprocedure meewerken. "Geld is een belangrijke prikkel", aldus de minister.

Verrdonk verdedigt morgen in de Kamer de illegalennota. VVD'er Visser pleitte op Radio 1 voor onteigening van mensen die meermaals zijn betrapt op illegalenhuisvesting.

Verdonk staat niet afwijzend tegenover een harde aanpak van woningbezitters die illegalen huisvesten. "We zijn nu bezig met wetswijzigingen om het gemeentes mogelijk te maken huiseigenaren aan te spreken. Huisjesmelkers die geld verdienen aan illegaliteit, dat is uitbuiterij. Die mensen moeten we aanpakken."

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief