Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beroep tegen vrijlating ketchupgooiers

22 jun 04

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter-commissaris om de twee vrouwen die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken met tomatenketchup besmeurden, vrij te laten.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam beslist later vandaag over het appel van het Openbaar Ministerie.

De twee vrouwen, die zich voordeden als leden van een cameraploeg en zo tot de minister wisten door te dringen, bespoten Verdonk vorige week toen zij een bezoek bracht aan Amsterdam. Ze werden ter plaatse aangehouden.

De rechter-commissaris stelde hen donderdag op vrije voeten. Ze kregen een dagvaarding mee en moeten zich morgen aan het eind van de middag voor de politierechter verantwoorden.

De vrouwen hebben zich na hun aanhouding steeds beroepen op hun zwijgrecht en weigerden zich te identificeren. Uit hun vingerafdrukken bleek dat ze al vaker aangehouden zijn geweest.

Als de raadkamer het beroep tegen de vrijlating honoreert, zal het OM proberen de vrouwen opnieuw te arresteren. Aangezien hun identiteit onbekend is gebleven, is dit "enigszins problematisch", aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Mat Herben, de fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer, noemde de vrijlating "onacceptabel". De ketchupactie riep bij hem herinneringen op aan het taartincident rond Pim Fortuyn.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief