Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zuid-Koreaanse gijzelaar onthoofd

22 jun 04

Iraakse moslimmilitanten hebben hun Zuid-Koreaanse gijzelaar gedood. De 33-jarige Kim Sun-il werd zoals was gedreigd onthoofd, aldus de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. De Zuid-Koreaanse regering heeft bevestigd dat de tolk is gedood en dat Amerikaanse militairen zijn lichaam hebben gevonden.

Al-Jazeera zond een nieuwe videofilm uit waarop een geknielde en geblindoekte Kim was te zien die werd ormingd door drie zwaarbewapende mannen. Zij zeiden de Zuid-Koreaanse regering te hebben gewaarschuwd, maar dat het nu te laat was en dat zij hun dreigement zouden gaan uitvoeren.

De militanten, leden van de organisatie al-Tawhid, ontvoerden Kim donderdag en eisten toen dat Zuid-Korea zijn huidige manschappen uit Irak terugtrok en afzag van verdere uitbreiding van
het aantal militairen. Zondagavond dreigden zij de gijzelaar binnen 24 uur te onthoofden als hun eisen niet zouden worden ingewilligd.

De afgelopen dagen gingen beelden van Kim de hele wereld over, waarop hij huilend en schreeuwend smeekte niet gedood te worden. Eerder op de dag repte de directeur van een Zuid-Koreaans bedrijf, dat bemiddelde in de bemiddelingszaak, nog over succesvolle onderhandelingen.

Leden van al-Tawhid, dat banden zou hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda, onthoofdden in mei de Amerikaan Nick Berg. De organisatie wordt geleid door Abu Mussab al-Zarqawi, de meest gezochte man van het land.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief