Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer, ook PvdA, voor langere missie

23 jun 04

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de Nederlandse militaire missie in Irak. De meerderheid van de PvdA was voor. Een paar PvdA-Kamerleden en de fracties van GroenLinks en SP gaven aan tegen verlenging te zijn.

De PvdA heeft lang geaarzeld en stelde zich lange tijd op het 'nee tenzij' standpunt. In het debat van vanavond heeft de fractie zich laten overtuigen dat de risico's voor de Nederlandse militairen aanvaardbaar zijn.

Wouter Bos liet vandaag al na het fractieberaad weten dat "de waarschijnlijkheid dat we met grote meerderheid zullen instemmen, is toegenomen".

Grote Kamermeerderheid
Door de steun van de PvdA kreeg het kabinetsbesluit toch nog een grote Kamermeerderheid achter zich. CDA, VVD, D66, SGP en ChristenUnie waren ook voor. De LPF had liever gezien dat de missie slechts met vier maanden zou worden verlengd, maar ook die partij steunt het voorstel van het kabinet.

Een groot draagvlak in het parlement wordt altijd als belangrijk beschouwd voor gevaarlijke missies met grote risico's voor Nederlandse militairen. In de afgelopen jaren stemde tweemaal een grote partij tegen een militaire missie.

Regeringspartij VVD was vorig jaar tegen het zenden van het amfibisch hospitaalschip hr. ms. Rotterdam. In 2000 onthield de toenmalige oppositiepartij CDA steun aan de VN-missie in Eritrea en Ethiopië.

Samawah
Juist vandaag werd in de buurt van het Nederlandse basiskamp in Samawah weer een bomaanslag gepleegd. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd. De aanslag vond plaats bij Tallil, waar het Nederlandse helikopterdetachement is gelegerd. De bom ging af toen twee Nederlandse jeeps passeerden. Er vielen geen gewonden.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief