Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM onderzoekt dodelijke schoten Irak

23 jun 04

Het Openbaar Ministerie wil van de marechaussee meer informatie over drie schietincidenten in Irak. Op 17, 21 en 25 april werden drie Irakezen door Nederlandse militairen doodgeschoten.

De onderzoeken naar de drie zaken waren eigenlijk al afgesloten, maar na bestudering van de zaken wil het OM nu toch meer informatie.

Op 17 april werd een Nederlandse patrouille beschoten door Irakezen. Tijdens het vuurgevecht sneuvelde een Irakees. Vier dagen later werd een Irakees doodgeschoten toen die een stopteken bij een controlepost negeerde.

Op 25 april werd opnieuw een wagen beschoten. De chauffeur reageerde niet op een stopteken van een Nederlandse patrouille. Hoewel de commandant de opdracht gaf om op de banden te schieten, kwam één van de zeventien inzittenden om het leven.

In de jongste editie van Nieuwe Revu levert de Iraakse onderzoeksrechter al-Khafi kritiek op de Nederlanders die niet goed aan het onderzoek naar het incident van 21 april zouden meewerken. Ook wordt gesteld dat de Nederlanders te snel hebben geschoten.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief