Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Felle strijd Europarlement en Commissie over terreurbestrijding

25 jun 04

Het Europees Parlement stapt naar het Hof van Justitie om de omstreden doorgifte van passagiersgegevens naar de Verenigde Staten te verbieden. Dat heeft parlementsvoorzitter Cox vrijdag laten weten.

Het parlement heeft het akkoord herhaaldelijk veroordeeld uit angst voor de privacy van passagiers. De Europese Commissie gaf half mei het groene licht voor het verstrekken van de persoonsgegevens en legde daarmee de mening van het parlement naast zich neer.

De VS willen verschillende persoonlijke gegevens van passagiers van vliegtuigen gebruiken in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Het gaat daarbij niet alleen om naam en paspoort, maar bijvoorbeeld ook om informatie over creditcards en telefoonnummers. Als niet aan de eis wordt voldaan kan de VS besluiten tot bepaalde boycotten tegen Europa.

De beslissing om een rechtszaak aan te spannen is na uitgebreid overleg genomen, aldus Cox in een verklaring. "Zij weerspiegelt de zorg die door een grote meerderheid van het Europees Parlement wordt gevoeld om de fundamentele rechten en vrijheden van Europese
burgers te verdedigen."

De Commissie en de Europese regeringen kunnen de opinie van het Europarlement nog wel naast zich neerleggen, maar afwijzing van het akkoord door het Hof niet.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief