Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush denkt na over nieuwe CIA-directeur

25 jun 04

De Amerikaanse president George Bush wil nog voor de presidentsverkiezingen in november een nieuwe directeur aanstellen bij de inlichtingendienst CIA. Volgens hooggeplaatste regeringsfunctionarissen is de Republikein Porter Goss, afgevaardigde uit Florida, de voornaamste kandidaat voor de functie. Dat berichtte The Washington Post vrijdag.

De vorige directeur George Tenet trad begin juni terug, volgens het Witte Huis om persoonlijke redenen. Tenet lag echter al geruime tijd onder vuur wegens diverse misstanden bij de inlichtingendienst.

Zo erkende Tenet voor de commissie die onderzoek doet naar de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001, dat zijn dienst voorafgaande aan die aanslagen grote fouten heeft gemaakt. Ook werd de CIA-baas verantwoordelijk gehouden voor de verstrekking van onbetrouwbare informatie over het wapenprogramma van Saddam Hoessein, in de aanloop naar de oorlog in Irak.

Goss (65) is voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. In de jaren zestig werkte hij al negen jaar bij de CIA.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief