Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wetsvoorstel: taalachterstand scholen wegwerken

25 jun 04

Scholen moeten in de schoolgids vastleggen hoe zij leerlingen die het Nederlands niet goed beheersen, gaan bijspijkeren. Burgerschap dient een van de kerndoelen van het onderwijs te zijn. Scholieren moeten weet hebben van de Nederlandse normen, waarden en gebruiken.

Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en de LPF. De partijen willen zo integratie van allochtone jongeren verbeteren.

Onderwijsminister Van der Hoeven heeft ook maatregelen op dit terrein klaarliggen. Een nieuwe school moet van haar in een schoolplan aangeven hoe zij Nederlandse waarden en normen gaat onderwijzen. Bovendien moet minstens een op de vijf leerlingen geen leerachterstand hebben. Ook de minister wil dat burgerschap een van de kerndoelen wordt.

De Tweede Kamer zette deze week grote vraagtekens bij de eis van de minister dat nieuwe scholen hoogstens 80 procent leerlingen met een achterstand mogen hebben. De Kamer zei te vrezen dat de maatregel vooral de stichting van islamitische scholen moeilijker maakt. Ook de coalitiegenoten van de CDA-minister konden geen enthousiasme opbrengen voor het plan. De grootste oppositiepartij, de PvdA, zou liever zien dat de minister vastlegt dat alle scholen tenminste 20 procent leerlingen met achterstand moeten opnemen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief