Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Drie Turken gegijzeld in Irak

27 jun 04

Een groep Iraakse rebellen heeft drie Turken gegijzeld in Irak. Dat meldt de Arabische zender Al-Jazeera. Op een videoband dreigen de rebellen de drie te onthoofden als Turkije zijn troepen niet binnen 72 uur terugtrekt uit Irak.

De rebellen zijn waarschijnlijk aanhangers van Abu Musab al-Zarqawi. Zij hebben al eerder mensen gegijzeld en onthoofd in Irak, onder wie de Koreaan Kim Sun-il.

De gijzeling komt op het moment dat president Bush een bezoek brengt aan Turkije. Maandag is er in Ankara een NAVO-top. Irak zal daarbij hoog op de agenda staan.

Al-Jazeera meldde tevens dat bij een aanslag met een autobom in de sjiitische stad Hilla in Irak zeventien doden zijn gevallen. Tientallen Irakezen zouden daarbij gewond zijn geraakt.

Gisterochtend kwam bij een bomaanslag in de Koerdische stad Arbil één persoon om en vielen ruim veertig gewonden. Onder hen is een minister in het regionale kabinet. Bij een aanslag op een kantoor van een belangrijke sjiitische partij in de stad Baquda, ten noordwesten van Bagdad, werden drie bewakers gedood.

In de aanloop naar de machtsoverdracht door de Amerikanen, over vier dagen, is het geweld in Irak sterk toegenomen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief