Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Shell-topman wil geen heksenjacht

28 jun 04

Shell-topman J. van der Veer is niet van plan grote schoonmaak te houden onder de topmanagers van het concern naar aanleiding van de affaire rond de afwaardering van de bewezen olie- en gasreserves.

Hij voelt niets voor "een heksenjacht" en meent dat daar ook geen enkele reden voor is. Van der Veer zei dit maandag in Den Haag na afloop van de aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie, de Nederlandse moedermaatschappij van de oliereus.

De gepensioneerde topmanager H. Bouman van de NAM, een dochter van Shell en ExxonMobil, gaf Van der Veer in april in een (uitgelekte) persoonlijke e-mail het advies om de helft van de vierhonderd topmanagers van Shell te ontslaan. Ze zouden mede verantwoordelijk zijn voor de problemen.

Van der Veer had weinig waardering voor de boodschap van Bouman, die zo'n dertig jaar bij Shell heeft gewerkt. Hij zei nadrukkelijk afstand te nemen van zijn (geharnaste) taalgebruik én de conclusies.

De Shell-topman denkt het Nederlands-Britse concern weer betrouwbaar en integer te krijgen door van bovenaf een cultuuromslag door de organisatie "te duwen". Arrogantie moet worden ingeruild voor bescheidenheid en persoonlijk belang voor het belang van de onderneming, aldus Van der Veer.

Shell, het op twee na grootste, beursgenoteerde olieconcern, schokte de financiële wereld begin dit jaar door een dramatische afwaardering van de bewezen olie- en gasreserves. In totaal staat er nu 4,47 miljard vaten (van 159 liter) minder in de boeken ofwel 23 procent. De affaire kostte drie bestuursleden de kop, onder wie topman P. Watts. Van der Veer volgde hem op.

Aandeelhouders in Den Haag en Londen, waar de Britste tak van het concern zetelt, uitten maandag forse kritiek op de gang van zaken. De concernleiding ging diep door het stof. Van der Veer bood wederom zijn excuses aan voor de "beschamende" affaire. "De afgelopen maanden voelen erger dan een deuk in onze reputatie,'' zei hij.

Verscheidene aandeelhouders hekelden de afkoopsom van 1,59 miljoen euro die Watts heeft meegekregen. "Dit is het belonen van mismanagement", zei directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Indringende vragen van aandeelhouders om nadere details over de affaire bleven goeddeels onbeantwoord. Van der Veer vroeg hier begrip voor. Shell heeft te maken met tal van onderzoeken en juridische procedures over schadeclaims. "Hier een woord verkeerd zeggen, kan enorme schade opleveren voor onze aandeelhouders", zei hij. Een aan het adres van 'terriër' De Vries van de VEB: "We gaan niet kort door de bocht een paar populaire opmerkingen maken."

Commissaris A. Jacobs maakte duidelijk dat Shell niet van plan is vertegenwoordigers van beleggers of onafhankelijke deskundigen op te nemen in de interne stuurgroep die zich buigt over wijziging van de structuur van de onderneming en verbetering van de besluitvorming. Enkele grote aandeelhouders, onder meer het Amerikaanse pensioenfonds Calpers, hadden hier op aangedrongen.

Ook aan de wens van de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM om nog dit jaar een bijzondere aandeelhoudersvergadering te beleggen over de bedrijfsstructuur komt Shell niet tegemoet. Shell komt in november met voorlopige voorstellen, die niet eerder dan op de aandeelhoudersvergadering volgend jaar ter besluitvorming worden voorgelegd.

Hoe groot het ongenoegen is onder de aandeelhouders bleek uiteindelijk uit de stemming over het verlenen van decharge voor de directie en de commissarissen van Koninklijke Olie. Bijna 40 procent stemde tegen, een ongekend percentage in de geschiedenis van het bedrijf, zoals VEB-directeur De Vries opmerkte. Onder de tegenstemmers zaten onder meer de pensioenfondsen ABP en PGGM. Daar stond een meerderheid van 60 procent tegenover die directie en commissarissen de blamage van het afkeuren van het gevoerde beleid wilde besparen. Van der Veer reageerde nuchter op de stemming: "We luisteren naar de argumenten van de tegenstemmers."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief