Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair: verdeeldheid niet voorbij

28 jun 04

De Britse premier Blair vindt niet dat de onenigheid tussen de westerse landen over Irak voorbij is. Hij zei dat op de NAVO-top in Istanbul. Hij nam daarmee afstand van de uitspraken van president Bush, die juist verklaarde dat met de machtsoverdracht in Irak "de bittere verdeeldheid" verleden tijd is.

Die onenigheid betreft de tegenstelling tussen de VS en Groot-Brittannië aan de ene kant en Frankrijk en Duitsland, die tegen de oorlog in Irak waren, aan de andere kant. Dat de verdeeldheid nog altijd bestaat, demonstreerde de Franse president Chirac door zich te verzetten tegen een formele rol van de NAVO in Irak. Hij trekt de grens bij het trainen en begeleiden van de Iraakse militairen door NAVO-troepen. Daarover nam de NAVO in Istanbul een besluit.

Premier Balkenende sprak Chirac daarbij aan op zijn verzet. Hij verwees naar de eensgezinde herdenking van D-Day die onlangs in Frankrijk plaatsvond. Daarbij waren toen ook president Bush en de Duitse bondskanselier Schröder aanwezig.

Het is nog niet duidelijk of er instructeurs naar Irak gaan, of dat de Iraakse militairen door de NAVO in een ander land getraind zullen worden. NAVO-topman De Hoop Scheffer zei te verwachten dat de training zowel binnen als buiten Irak zal plaatsvinden.

Zere been
In Istanbul noemde Bush Turkije een voorbeeld van een "islamitisch land dat tegelijkertijd de democratie heeft omarmd en waar rechtvaardigheid en vrijheid gedijen". De Amerikaanse president herhaalde zijn steun voor de toetreding van Turkije tot de EU. "Ik wil de mensen van dit goede land eraan herinneren dat jullie een datum van de EU zouden moeten krijgen voor de uiteindelijke toetreding", aldus Bush.

Dat was tegen het zere been van Chirac, die Bush in felle bewoordingen terechtwees. "Als hij dat werkelijk heeft gezegd, dan gaat hij niet alleen te ver, maar dan begeeft hij zich op een terrein dat niet van hem is", aldus Chirac. "Het zou hetzelfde zijn als dat ik de Verenigde Staten zou vertellen hoe zij met Mexico moeten omgaan."

Mensenrechten
De VS is steeds voorstander geweest van Turkse toetreding. De EU wil echter eerst de garantie van Turkije dat de democratie stevig verankerd is en de mensenrechten blijvend gerespecteerd worden. "En dan nog worden die besprekingen lang en moeilijk", zei Chirac.

Gisteren zei premier Balkenende al dat de oproep van Bush geen enkele invloed zal hebben op de besluitvorming. Balkenende moet komend najaar als EU-voorzitter beslissen over het al dan niet openen van onderhandelingen met Turkije.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief