Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee zware explosies in centrum As-Samawah

30 jun 04

In de Zuid-Iraakse provinciehoofdstad As-Samawah, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd, hebben zich woensdagochtend twee zware explosies voorgedaan. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Landmacht gemeld. Volgens haar gaat het mogelijk om twee autobommen.

De explosies deden zich rond 08.40 uur (Nederlandse tijd) voor. Over mogelijke slachtoffers en schade is nog onduidelijkheid. Het Japanse persbureau Kyodo spreekt van minstens twee gewonden en vijf beschadigde voertuigen. Volgens de Landmacht in Den Haag zijn er in ieder geval geen Nederlandse gewonden.

Ooggetuigen meldden volgens het persbureau Kyodo dat ze na de ontploffingen rook zagen opstijgen uit een gebouw dat wordt gebruikt door het bestuur van de provincie Al Muthanna. Na de ontploffingen verzamelden zich daar ongeveer tweehonderd Irakezen, die door de lokale autoriteiten op afstand werden gehouden. Volgens de Landmacht-woordvoerster staan Nederlandse militairen gereed, mocht het Iraakse bestuur om hulp vragen.

De ontploffingen zijn de eerste sinds de macht is overgedragen aan de Iraakse interim-regering. De gouverneur van de provincie gaf maandagavond opdracht extra alert te zijn op mogelijke terroristische aanslagen. Over de aard van de bedreigingen liet hij niets los.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief