Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Franse boswachter bekent zes moorden

30 jun 04

De 62-jarige Franse boswachter Michel Fourniret, die in België in de cel zit, heeft woensdag zeker zes moorden op minderjarige meisjes bekend. Dat heeft officier van Justitie Visart de Bocarmé woensdag bekendgemaakt in Luik. Tot de slachtoffers behoort ook het Naamse meisje Elisabeth Brichet, van wie lang werd gedacht dat Marc Dutroux haar had ontvoerd.

De echtgenote van Fourniret bracht dinsdag het verhaal naar buiten dat haar man in totaal negen meisjes heeft ontvoerd, verkracht en vermoord. Justitie bevestigde woensdag dat Fourniret in ieder geval zes moorden heeft toegegeven.

Volgens procureur-generaal Thily in Luik, de hoogste baas van justitie in de regio, zou hij zelfs verantwoordelijk kunnen zijn voor een tiental moorden, die zich deels in Frankrijk hebben afgespeeld.Volgens Visart de Bocarmé moeten er nog wel de nodige bewijsstukken worden gevonden.

Fourniret heeft in ieder geval bekend in 1989 Elisabeth Brichet te hebben verkracht en later gewurgd in zijn woning in Frankrijk. In de buurt van het huis is het kind ook begraven. Vader Brichet is woensdag in de loop van de dag daarvan al op de hoogte gesteld. Volgens hem heeft justitie laten weten dat zijn dochter niet heeft geleden.

In België zijn een kleine tiental kinderen al meerdere jaren vermist. Aanvankelijk werden hun vermissingen allemaal gelinkt aan de zaak-Dutroux. Het is nog onduidelijk in hoeverre Fourniret hierbij betrokken is. Twee van zijn slachtoffers zouden in ieder geval Franse meisjes zijn.

De namen van andere slachtoffers zijn nog niet vrijgegeven. Justitie vermoedt dat zij ook rond de vroegere woning van Fourniret in het noorden van Frankrijk zijn begraven. Belgische politiemensen zullen binnenkort voor onderzoek naar Frankrijk gaan. De feiten zouden zich hebben afgespeeld tussen 1987 en 2001.

De Fransman zit al een jaar in Dinant in de cel, voor een poging tot ontvoering van een dertienjarig meisje in het Waalse Ciney. In 1987 liep hij in eigen land al een veroordeling op voor de verkrachting van een minderjarig meisje. Daarna kwam hij naar België, waar hij zich vestigde in de buurt van Dinant.

Fournirets echtgenote Monique Olivier is woensdag voor langere tijd aangehouden nadat zij vorige week donderdag al was opgepakt. Volgens justitie heeft zij geen hulp verleend aan mensen in nood. Fournirets advocaat mr. Castaigne wilde woensdagmiddag nog geen commentaar kwijt. Hij wil ook eerst de vrouw van zijn cliënt spreken. De zaak kwam aan het rollen nadat de echtgenote dinsdag doorsloeg.

Fourniret wordt ook verdacht van de moord op een au pair die bij hem inwoonde en illegaal wapenbezit. De wapens zouden eerder zijn gestolen bij een grenspost in Givet in Noord-Frankrijk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief