Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overheidsfunctionaris gedood in Bagdad

1 jul 05

Een hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Financiën is donderdagochtend omgekomen bij een aanslag in Bagdad. Dat heeft een politiefunctionaris meegedeeld. Ook een andere, onbekende Irakees werd gedood, toen er een bom langs de kant van de weg in de wijk al-Yarmuk ontplofte.

De Arabische zender al-Jazeera meldde overigens dat elders in Bagdad donderdag nog eens drie mensen om zijn gekomen bij een bomexplosie. Een ontploffing trof ook het ministerie van Onderwijs, maar daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Intussen raakten Amerikaanse troepen in de stad Fallujah in de nacht van woensdag op donderdag slaags met opstandelingen.

Volgens het plaatselijke ziekenhuis kwamen bij het Amerikaanse offensief zeven mensen om het leven en raakten zeventien anderen gewond. Woordvoerder Kimmitt van het Amerikaanse leger meldde dat in Fallujah tien tot vijftien rebellen waren omgekomen. De operatie was volgens Kimmitt gericht tegen een bijeenkomst van mensen, onder wie terroristen die een zelfmoordaanslag zouden willen plegen.

25 miljoen dollar op hoofd al-Zarqawi
De Amerikanen hebben de premie voor de arrestatie van topterrorist al-Zarqawi verhoogd naar 25 miljoen dollar. De beloning is nu dezelfde als die voor de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, Osama bin Laden. Tot nu toe was er een premie van tien miljoen dollar uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot de arrestatie of dood van de terrorist.

De Jordaniër al-Zarqawi geldt als de topman van al-Qaeda in Irak. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte woensdagavond zijn vastberadenheid om de terrorist voor het gerecht te brengen. Volgens Washington maken al-Zarqawi en zijn groepering al-Twahid zich schuldig aan aanslagen en ontvoeringen in Irak. De groep claimde de onthoofdingen van twee gegijzelde buitenlanders, onder wie een Amerikaan.

Begin deze week meldden Arabische zenders dat de Jordaanse terrorist zou zijn gegrepen, maar de Amerikaanse strijdkrachten spraken de berichten tegen. De Amerikanen in Irak maken onafgebroken jacht op al-Zarqawi. Bij de jongste aanval op een schuilplaats van zijn beweging kwamen vier personen om het leven, meldde de Britse omroep BBC donderdagochtend. De luchtaanval was gericht op een huis in de stad Fallujah.

Volgens ooggetuigen zijn er ongeveer tien gewonden. De Amerikanen spraken over een aanval met precisiewapens. Zij besloten in te grijpen na "veelvoudige bevestigingen" van Iraakse en multinationale geheime diensten. Het was de vierde luchtaanval op Fallujah deze maand. Volgens de Amerikaanse strijdkrachten ontwikkelde de stad zich de laatste maanden tot een bolwerk van opstandelingen.

Casey nieuwe bevelhebber Amerikaanse troepen
De Amerikaanse generaal George Casey is donderdag luitenant-generaal Ricardo Sanchez opgevolgd als bevelhebber van de buitenlandse troepen in Irak. Het vertrek van Sanchez werd al eerder deze maand bekendgemaakt. Hij keert terug naar zijn oude post als commandant van een legeronderdeel in Duitsland.

De vervanging van Sanchez heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie niets te maken met het schandaal rond de marteling van gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis. Sanchez zou in ieder geval van de misstanden op de hoogte zijn geweest, maar te weinig actie hebben ondernomen.

De 55-jarige Casey was tot nu toe plaatsvervangend chefstaf van de Amerikaanse landmacht. Hij staat bekend als een daadkrachtig militair die goede banden heeft met minister van Defensie Rumsfeld.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief