Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saddam Hoessein verdedigt inval Koeweit

1 jul 04

De Iraakse oud-president Saddam Hoessein heeft tijdens zijn voorgeleiding donderdag voor het speciale tribunaal de invasie in Koeweit in augustus 1990 verdedigd. Hij hoorde de zeven aanklachten tegen hem aan en weigerde vervolgens de tenlastelegging te tekenen, aldus een functionaris van het tribunaal.

Volgens Saddam was "Koeweit Iraaks gebied", aldus de zegsman die gedurende dertig minuten de zitting bijwoonde. Saddam werd geboeid binnengebracht en werd geflankeerd door twee Iraakse lijfwachten. De in het zwart geklede ex-dictator toonde zich volgens ooggetuigen strijdvaardig en noemde de zitting "theater".

Saddam, die gladgeschoren was maar zijn snor had laten staan, zei verder dat de Amerikaanse president George Bush "de werkelijke crimineel" is. Het tribunaal beschuldigde hem niet alleen van de invasie van Koeweit, maar ook van de bloedige onderdrukking van de sjiitische opstand in 1991 en de gifaanval op de Koerdische stad Halabja in 1988.

De Iraakse interim-president Al-Yawar zei onlangs dat Irak de doodstraf weer wil invoeren. Het echte proces tegen Saddam begint naar verwachting niet eerder dan in 2005. De ex-dictator kan dan mogelijk ter dood veroordeeld worden wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder de massamoord op de bevolking van Halabja en de oorlog tegen Iran (van 1980 tot 1988).

De 67-jarige ex-dictator werd ruim zes maanden geleden gearresteerd door Amerikaanse militairen die zijn schuilplaats hadden ontdekt. De Iraakse rechter Salem Chalabi plaatste Saddam woensdag onder voorarrest, zodat die niet langer krijgsgevangene van de Amerikanen is. Ondanks de overdracht in juridische zin blijft de ex-dictator fysiek wel in handen van de Amerikanen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief