Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saddam heeft weinig verteld tijdens gevangenschap

2 jul 04

De Iraakse ex-president Saddam Hoessein heeft tijdens zijn gevangenschap maar weinig verteld tegen de Amerikanen die hem verhoorden. Wel sprak hij over de Iraakse invasie van Koeweit. Dat heeft The New York Times vrijdag geschreven, op gezag van Amerikaanse functionarissen die betrokken waren bij Saddams gevangenschap.

De coalitiemacht heeft Saddam na zijn arrestatie zeven maanden gevangengehouden. De dictator heeft in die tijd nauwelijks iets gezegd over het Iraakse wapenprogramma of over de onlusten in Irak na zijn val. "Er kwam maar weinig uit, eigenlijk niets", aldus een voormalige hoge medewerker van de coalitiemacht.

Wel verbaasde Saddam zijn verhoorders door te melden dat hij destijds Koeweit was binnengevallen om zijn leger bezig te houden. Ook vertelde hij dat zijn zoon Uday ooit iemand had doodgeslagen omdat die de muziek te hard had gezet. Om zijn zoon een lesje te leren had Saddam hem een tijdje eenzaam laten opsluiten.

De Iraakse rechter Salem Chalabi plaatste Saddam woensdag onder voorarrest, zodat die niet langer krijgsgevangene van de Amerikanen is. Ondanks de overdracht in juridische zin blijft de ex-dictator fysiek wel in handen van de Amerikanen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief