Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic begint met zijn verdediging

2 jul 04

Het proces tegen de ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië begon op 12 februari 2002. Volgens de sterk Angel-Saksisch getinte procedures van het tribunaal werden in de eerste fase slechts getuigen van de aanklagers opgeroepen, die Milosevic aan een kruisverhoor mocht onderwerpen om hun geloofwaardigheid onderuit te halen. In twee jaar tijd passeerden bijna driehonderd getuigen de revue.

Nu mag Milosevic zijn eigen getuigen oproepen (er staan 1631 namen op de lijst) die vervolgens door de VN-aanklagers aan de tand worden gevoeld. Hij heeft daarvoor 150 zittingsdagen de tijd. Aangezien artsen Milosevic een driedaagse werkweek hebben voorgeschreven, zal de presentatie van het bewijs van de verdediging dus zeker een jaar duren, ook als Milosevic zich nooit meer ziek meldt.

De afgelopen twee jaar moest het proces een tiental keren worden onderbroken wegens ziekte van de verdachte. 'Slobo' heeft geregeld te kampen met hoge bloeddruk, uitputtingsverschijnselen en griep. Over wie Milosevic getuigen zullen zijn, is nog weinig bekend.

Tijdens een verklaring die hij in 2002 mocht afleggen, zei hij dat hij de Amerikaanse ex-president Clinton, de Franse president Chirac, de Britse premier Blair en andere westerse toppolitici als getuigen wil laten oproepen. Daarnaast liet een van zijn juridisch adviseurs onlangs weten dat Milosevic ook de Oostenrijkse schrijver Peter Handke wil oproepen, die zich al jaren inzet voor de Servische zaak.

Om de getuigenissen van Clinton, Blair en Chirac kan nog het nodige getouwtrek ontstaan. Milosevic kan de rechters vragen weigerachtige getuigen te dagvaarden. Maar dan moet hij eerst in een schriftelijk verzoekschrift aantonen dat hij zelf al vergeefs de nodige stappen heeft ondernomen, bijvoorbeeld via de desbetreffende ambassades in Den Haag. Tot nu toe heeft Milosevic echter bijna altijd geweigerd mee te doen aan de schriftelijke procedures van het tribunaal, dat hij als illegaal beschouwt.

De Britse rechter Sir Richard May, die de eerste fase van het proces heeft voorgezeten, is donderdag overleden. De nieuwe voorzittend rechter is Patrick Robinson uit Jamaica. Milosevic is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in Kosovo, Kroatië en Bosnië in de jaren negentig. Inzake Bosnië komt daar nog eens de zwaarste aanklacht bij, genocide.

Het proces tegen Milosevic is de eerste rechtszaak tegen een voormalig staatshoofd voor een tribunaal van de Verenigde Naties. Milosevic was in de jaren negentig de sterke man van de Servische politiek en speelde een sleutelrol bij de bloedige oorlogen die met het uiteenvallen van Joegoslavië gepaard gingen. In oktober 2000 kwam hij na verloren verkiezingen en een volksopstand ten val. De inmiddels vermoorde Servische premier Djindjic stuurde 'Slobo' in juni 2001 naar Den Haag.

(Thomas Verfuss, ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief