Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechters gaan Milosevic-proces 'radicaal herzien'

5 jul 04

Gelet op het feit dat de gezondheidsproblemen van Slobodan Milosevic "duidelijk chronisch" zijn, "is de tijd gekomen voor een radicale herziening" van hoe het proces tegen de ex-president van Joegoslavië wordt gevoerd. Dit verklaarde voorzittend rechter Robinson maandag tijdens een hoorzitting voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Eigenlijk had 'Slobo' maandag zijn openingspleidooi moeten houden, maar dat kon wegens zijn slechte gezondheid (hoge bloeddruk) niet doorgaan.

Eerder maandag had VN-aanklager Geoffrey Nice voor de zoveelste keer gevraagd dat Milosevic een raadsman wordt opgelegd. Milosevic wees de suggestie opnieuw categorisch van de hand. Het recht van de verdachte om zich zelf te verdedigen, is al lang een heet hangijzer in het Milosevic-proces. Twee van de drie rechters zijn afkomstig uit de Angel-Saksische rechtscultuur waarin dat recht traditioneel hoog in het vaandel wordt gevoerd.

Het proces, dat op 12 februari 2002 begon, is tot nu toe een tiental keren onderbroken geweest wegens de slechte gezondheid van de verdachte. De behandelend artsen zeggen in een vorige week uitgebracht medisch rapport dat stress een extra risicofactor is.

Maar Milosevic staat erop alle getuigen zelf te ondervragen en alle kruisverhoren in de rechtszaal zelf te volgen. De aanklagers hadden gesuggereerd dat Milosevic het proces in zijn cel via een videoverbinding zou kunnen volgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief