Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Integratie vluchtelingen verdient meer aandacht'

6 jul 04

Vluchtelingen die in Nederland zijn toegelaten, krijgen te weinig kansen om in de samenleving te integreren. De asielzoekers vormen met hun eigen kenmerken een aparte groep. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) houdt in haar inburgeringsbeleid echter te weinig rekening met de bijzondere positie van vluchtelingen ten opzichte van andere nieuwkomers.

Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland (VWN) in een nota waarin zij de minister aanbevelingen doet voor een betere integratie van vluchtelingen. Directeur E. Nazarski van VWN overhandigt het stuk woensdag aan de bewindsvrouw.

Volgens hem zijn de afgelopen dertig jaar ongeveer 200.000 vluchtelingen uit meer dan zeventig landen in Nederland toegelaten. Zij zijn meestal getekend door geweld en door wat zij tijdens hun vlucht hebben ondervonden. Ook hebben ze vaak een zeer lange tijd in onzekerheid verkeerd over hun toekomst, omdat hun procedure lang duurde.

Hoewel deze personen op zoek zijn naar veiligheid en gemotiveerd zijn om een nieuw bestaan op te bouwen, hebben zij het zwaar in Nederland. Anders dan migranten uit landen als Turkije of Marokko hebben vluchtelingen vaak geen familie of sociaal netwerk. Nazarski pleit voor een goede persoonlijke begeleiding om statushouders bij hun integratie te helpen.

Daarnaast worden vluchtelingen benadeeld doordat hun loopbaan langdurig wordt onderbroken door de soms jarenlange asielprocedure. De VWN-directeur pleit ervoor dat asielzoekers al in de asielcentra toegang krijgen tot werk en opleiding.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief