Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weer Amerikanen gedood in Irak

7 jul 04

Gevechten in de Iraakse provincie al-Anbar hebben dinsdag aan zeker vier Amerikaanse mariniers het leven gekost. Dat deelden de Amerikaanse strijdkrachten in het Arabische land woensdag mee. Alleen deze week al sneuvelden in al-Anbar veertien Amerikanen.

De provincie, waarin onder meer Fallujah ligt, geldt als een bolwerk van soennitisch verzet. In dezelfde provincie kwam woensdag een Amerikaanse soldaat om toen zijn vrachtwagen door een klapband over de kop sloeg.

Door een raketaanval op een kamp van het Iraakse leger in Taji zijn dinsdagavond vijf Iraakse militairen omgekomen. In Taji, aan de noordelijke toegangsweg tot Bagdad, ligt een grote Amerikaanse basis en zijn ook faciliteiten van het Iraakse leger gevestigd. De Amerikaanse aanwezigheid in de stad heeft de afgelopen maanden tot veel, soms bloedig, verzet geleid.

Door gevechten in Irak zijn volgens de telling van het Pentagon sinds de invasie in maart 2003, 646 Amerikaanse militairen omgekomen. Bij andere incidenten, zoals ongelukken, stierven 223 militairen.

Onbekende gewapende Irakezen hebben een Egyptische chauffeur ontvoerd die benzine leverde aan het Amerikaanse leger, zo meldde de Arabische zender al-Jazeera woensdag.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief