Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mediwietkwekers dreigen met rechtszaak tegen overheid

7 jul 04

De twee kwekers die cannabis mogen kweken voor medicinale doeleinden dreigen een rechtzaak te beginnen tegen de overheid. Dat heeft eigenaar J. Burton van stichting Institute of Medical Marijuana (SIMM) woensdag gezegd.

De kwekers vrezen omzetverlies, omdat de verkoop van mediwiet tegenvalt. Ze zijn boos, aangezien de overheid geen stappen onderneemt tegen illegale concurrenten. Patiënten kunnen de wiet die wordt gebruikt als pijnstiller en spierverslapper nu goedkoper krijgen bij patiëntenverenigingen en coffeeshops.

Een van de illegale leveranciers uit Rotterdam mag van een raadsmeerderheid ook niet worden aangepakt. Het Openbaar Ministerie heeft deze leverancier de tijd gegeven om de verkoop via een coffeeshop voort te zetten. Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat er minder afnemers zijn dan de verwachtte 5000.

Op dit moment groeit al een aantal maanden een voorraad van niet-verkochte staatswiet. Volgens Burton verkoopt de wiet zo slecht, omdat medicinale wiet bij patiëntenverenigingen en coffeeshops stukken goedkoper is. Burton levert de officiële cannabis zelf voor minder dan 2,50 euro per gram aan de overheid. Patiënten betalen er echter 9 tot 12 euro voor, aldus de kweker. "Ik kan mijn hoofd boven water houden, omdat ik ook voor wetenschappelijk onderzoek kweek." Hij vreest echter ook dat de overheid volgend jaar nog maar 20 kilo afneemt.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid maken de patiëntenverenigingen en coffeeshops die mediwiet verkopen zich schuldig aan illegale handel. Het lijkt op handel in ongeregistreerde geneesmiddelen, illegale apothekerspraktijken en overtreding van de Opiumwet. De inspectie zegt dit te hebben doorgegeven aan de officier van justitie in Rotterdam, maar deze heeft nog niet opgetreden.

Ondertussen zit het ministerie van Volksgezondheid met een overschot aan wiet. Het zint op andere mogelijkheden om de afzet te vergroten. Distributeur Fagron, het commerciële bedrijf dat de staatswiet verpakt en verzendt, onderzoekt momenteel mogelijkheden de cannabis te verwerken in een spray of capsules. In die vorm zou het wellicht juridisch makkelijker zijn om het te exporteren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief