Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moslimmilitanten dreigen schepen met aanvallen

10 jul 04

Een gewapende islamitische groep heeft gedreigd met terreuraanslagen op schepen van landen die Amerikaanse goederen naar Irak vervoeren. Ook Nederland komt op deze lijst voor. Dit heeft de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS zaterdag bekendgemaakt. De dreiging werd op 3 juli door onbekenden op een islamitische website geplaatst.

"Scheepvaartmaatschappijen die Amerikanen bevoorraden met goederen die worden gebruikt om islamitische strijders aan te vallen, zullen ons doel zijn", aldus een mededeling die op 3 juli op de islamitische website albasrah.net werd geplaatst. Het bericht zou afkomstig zijn van de onbekende groepering Opperst Hoofdkwartier van Gewapende Islamitische Strijders in Irak, aldus het dagblad Chosun.

De dreiging richt zich op negen scheepvaartmaatschappijen. Behalve uit Nederland komen zij uit de Verenigde Staten, Hongkong en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst heeft verwante en maritieme organisaties inmiddels op de hoogte gesteld van het dreigement, aldus een woordvoerder van de NIS.

De Zuid-Koreaanse regering heeft in een reactie op de terreurdreiging acht Zuid-Koreaanse scheepvaartmaatschappijen dringend opgeroepen hun waakzaamheid op te voeren. Opvarenden worden geadviseerd om in het Midden-Oosten niet van boord te gaan.

Een functionaris van de grootste rederij van Zuid-Korea, Hanjin, zei dat naar zijn weten geen Zuid-Koreaanse schepen betrokken waren bij transporten van goederen aan Amerikaanse troepen in Irak. "We hebben vanwege de waarschuwing van de NIS geen extra maatregelen genomen", aldus de zegsman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief