Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Premier Blair overwoog aftreden'

10 jul 04

Vier Britse ministers waren vorige maand zo bang dat premier Blair zou opstappen, dat ze hem persoonlijk hebben gevraagd aan te blijven. Dat heeft de Britse omroep BBC zaterdag gemeld. Blair zelf zou zijn positie 'ernstig hebben heroverwogen'.

De premier ligt al tijden onder vuur wegens de oorlog in Irak, die volgens sommigen ten onrechte is begonnen. De ministers John Reid van Volksgezondheid, Tessa Jowell van Cultuur en Charles Clarke van Onderwijs hebben volgens de BBC Blair persoonlijk proberen te overtuigen van de steun van het kabinet. Patricia Hewitt van Handel en Industrie deed dat per brief.

Er wacht Blair een spannende week. Op 14 juli verschijnt het rapport van de commissie-Butler die onderzoek heeft gedaan naar de rol van de Britse inlichtingendiensten in de kwestie-Irak. De zogenoemde 45-minuten-claim werd door de Britse regering viermaal aangehaald in dossiers uit september 2002 om een aanval op Irak te kunnen rechtvaardigen.

Blair heeft later verklaard dat hij die 45-minuten-claim verkeerd had begrepen uit informatie van inlichtingendiensten. De eerste minister zei in februari in het Lagerhuis dat er eigenlijk werd bedoeld dat er binnen drie kwartier conventionele wapens op het slagveld ingezet konden worden en geen massavernietigingswapens.

Juist deze week zei Blair nog dat er in Irak mogelijk nooit chemische of biologische wapens gevonden zullen worden. De oorlog in Irak heeft Tony Blair veel populariteit en dus veel stemmen gekost.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief