Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon: bomaanslag komt door uitspraak hof

11 jul 04

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft zondag het oordeel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de veiligheidsbarrière rond de Westelijke Jordaanoever resoluut van de hand gewezen.

"Ik wil duidelijk maken dat de staat Israël de uitspraak absoluut verwerpt", aldus Sharon in zijn eerste reactie op het oordeel. De regeringsleider noemde de beslissing van het hof in Den Haag "eenzijdig en politiek gemotiveerd."

Een Palestijnse bomaanslag, die zondagochtend in Tel Aviv aan een vrouw het leven koste, was de eerste aanval die werd uitgevoerd "onder de bescherming van de uitspraak", aldus de Israëlische premier tijdens de opening van de zondagse kabinetszitting.

Het niet-bindende oordeel van het ICJ ,,negeert compleet de reden voor het bouwen van het veiligheidshek - dat is het moorddadige Palestijnse terrorisme'', stelde Sharon. Hij noemde de uitspraak een "slag in het gezicht" van het wereldwijde gevecht tegen terreur. Doorgaan met de bouw van de barrière is volgens Sharon "de meest redelijke maatregelen tegen dit criminele terrorisme".

Het gerechtshof oordeelde vrijdag dat de barrière, op sommige plaatsen een met prikkeldraad bedekt hek, elders een metershoge betonnen muur, moet worden afgebroken. Het is in strijd met het volkenrecht en daarom illegaal, aldus het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief