Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS maken noodplan uitstel verkiezingen

12 jul 04

De Amerikaanse autoriteiten bereiden voor het geval van een ernstige terroristische aanslag, uitstel van de verkiezingen voor. Het weekblad Newsweek bericht komende week dat de regering noodmaatregelen treft voor de verkiezingen die voor 2 november staan gepland.

In het geval van een aanslag kort voor die datum, wordt de volksraadpleging verschoven. Het ministerie van Justitie en dat van Binnenlandse Veiligheid hebben hierover volgens Newsweek overlegd ten einde het juridische kader voor uitstel te scheppen.

De Amerikaanse overheid heeft geen aanwijzingen voor een terroristische aanslag vlak voor de presidentsverkiezingen, maar is bezorgd als gevolg van de Spaanse parlementsverkiezingen in maart. Madrid werd opgeschrikt door bloedige aanslagen kort voor de verkiezingen. De aanslagen hebben het stemgedrag volgens waarnemers veranderd.

Kerry: geen spijt
De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft geen spijt van zijn stem als senator voor de oorlog tegen Irak. Hij zei zondagavond voor de omroep CBS dat zijn stem op basis van de informatie die hij destijds had, de juiste was.

De senaat gaf in oktober 2002 met 77 stemmen voor en 23 tegen de Republikeinse president Bush toestemming geweld tegen Irak te gebruiken. Kerry heeft geen spijt dat hij tot de voor-stemmers behoorde. Hij zei wel dat Bush' voorbereidingen voor de oorlog slecht waren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief