Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic-proces weer uitgesteld

12 jul 04

De opening van de verdediging in het Milosevic-proces, die voorzien was voor woensdag 14 juli, is op doktersadvies uitgesteld tot maandag 19 juli. Dat heeft de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal maandagmiddag laten weten.

Volgens een schriftelijk bevel van voorzittend rechter Patrick Robinson blijkt uit een eerder maandag uitgebracht medisch rapport dat een arts een advies tot rust heeft gegeven "op de basis van de bloeddrukwaarden van de verdachte". Het is de vierde keer dat het geplande begin van de verdediging wordt uitgesteld.

Verder wordt gelast dat de behandelend cardioloog uiterlijk "aan het einde van vrijdag, 16 juli 2004" een rapport uitbrengt aan de griffier Hans Holthuis dat aangeeft "of de verdachte in staat is deel te nemen aan rechtszittingen van maandag 19 juli 2004 tot woensdag 21 juli 2004".

Het is de zestiende keer dat het proces tegen de ex-president van Joegoslavië wordt onderbroken of uitgesteld vanwege de slechte gezondheid van de verdachte. De 62-jarige Milosevic heeft geregeld last van hoge bloeddruk en/of uitputtingsverschijnselen en/of griep.

De bewijsvoering in de Milosevic-zaak ligt stil sinds februari, toen de aanklagers de laatsten van hun bijna driehonderd getuigen opriepen. De ex-president van achtereenvolgens Servië en Joegoslavië staat sinds 12 ferbuari 2002 terecht voor het VN-hof in het Haagse Statenkwartier. Hij is aangeklaagd wegens genocide (volkenmoord), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de balkanoorlogen in de jaren '90.

Het eerste proces tegen een voormalig staatshoofd voor een VN-tribunaal wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd door juristen, diplomaten, politici en journalisten vanwege de precedentwerking voor de internationale strafrechtspleging.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief