Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU-Hof eist strikte naleving stabiliteitspact euro

13 jul 04

Eurolanden mogen het niet onderling op een akkoordje gooien om de strenge Europese begrotingsafspraken tijdelijk opzij te schuiven. Het Europees Hof van Justitie heeft dinsdag geoordeeld dat de EU-ministers geen eigen, mild beleid mogen uitstippelen tegen landen die de regels van het zogenoemde stabiliteitspact overtreden.

Het Hof erkent tegelijkertijd echter dat de Europese ministerraad de vrijheid heeft om een voorstel van de Commissie om boetes op te leggen, weg te stemmen. Met dit arrest heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, een gedeeltelijke overwinning behaald.

De Commissie was naar de hoogste Europese rechtbank gestapt omdat de Europese ministers van Financiën in november weigerden om Duitsland en Frankrijk boetes in het vooruitzicht te stellen. De Nederlandse minister Zalm was destijds overigens fel tegen deze 'flexibele' aanpak van de twee landen.

Het begrotingstekort van Duitsland en Frankrijk is nu al voor het derde jaar hoger dan de afgesproken maximale drie procent van het bruto binnenlands product. Zulke hoge tekorten zijn in het stabiliteitspact verboden omdat ze kunnen leiden tot een hogere rente en een zwakkere euro. De ministers besloten in november in meerderheid om een afgezwakte verklaring af te geven waarin Frankrijk en Duitsland plechtige beloftes doen.

De keiharde aanmaning ging van tafel. Juist die verklaring ligt onder vuur van het Europees Hof in Luxemburg. De gedane beloftes wijken immers af van eerdere uitspraken van diezelfde ministerraad. De ministers mogen zulke veranderingen niet zelf aanbrengen, maar moeten wachten op een voorstel van de Europese Commissie, aldus het Hof.

Het Hof zegt echter niet dat landen met hoge tekorten automatisch afstevenen op hoge boetes, zoals omschreven in het stabiliteitspact. De ministers mogen een voorstel daartoe wegstemmen. Daarmee ligt de procedure tegen de begrotingszondaars feitelijk stil, erkent het Hof.

Onduidelijk is wat er nu moet gebeuren. Waarschijnlijk is een nieuw besluit over Frankrijk en Duitsland nodig. Het initiatief ligt bij minister Zalm van Financiën, omdat Nederland momenteel voorzitter is van de EU.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief