Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon en Arbeidspartij praten zondag over coalitie

14 jul 04

De Israëlische Premier Sharon begint zondag formele besprekingen met de Arbeidspartij over de vorming van een coalitieregering. Dat heeft het kantoor van Sharon woensdag bekendgemaakt.

Volgens een verklaring wordt zowel de centrumlinkse Arbeidspartij, die nu in de oppositie zit, als de kleine ultraorthodoxe Verenigde Torah Judaïsme bij de besprekingen betrokken.

Sharon wil zijn coalitieregering versterken om zijn plannen voor terugtrekking uit de Gazastrook te kunnen uitvoeren voor het eind van dit jaar. Hij zocht vorige maand toenadering tot de Arbeidspartij, nadat zijn kabinet de meerderheid in het parlement was kwijtgeraakt. Sharon ontsloeg toen twee extreemrechtse ministers omdat die tegen de terugtrekking waren.

De Arbeidspartij stelt vermoedelijk enkele harde voorwaarden. Zo wil partijleider Peres vermoedelijk een snellere aftocht uit Gaza en directe gesprekken met de Palestijnen. Die vrezen dat Israël na het vertrek uit Gaza zijn greep op de Westoever wil versterken. Ook zou Peres een hoge post binnen de nieuwe coalitie willen.

Vice-premier Olmert verklaarde woendag "indien mogelijk" voor een snellere terugtrekking uit de Gazastrook te zijn. De partijgenoot van Sharon waarschuwde wel dat de voorbereidingen wel enige tijd in beslag zullen nemen. Olmert, op bezoek in de Turkse hoofdstad Ankara, zei zeer te hopen dat de Arbeidspartij tot de coalitie toetreedt. Oude politieke verschillen spelen niet langer een rol, aldus Olmert.

Sharon en Peres, al jarenlang vrienden ondanks politieke meningsverschillen, spraken maandag met elkaar over de toetreding van de Arbeidspartij tot de regering. Zij zaten onder meer ook al van 2001 tot 2003 in een regering. Die coalitie viel uiteindelijk over de financiering van nederzettingen in bezet gebied.

Met de uitnodiging aan de Verenigde Torah Judaïsme (VTJ) haalt Sharon vermoedelijk de woede op zijn hals van zijn seculiere coalitiepartner Shinui. Die partij heeft voortdurend geëist dat de VTJ en de grotere ultraorthodoxe partij Shas buiten het kabinet blijven. Een parlementariër van de VTJ, die vijf zetels bezet, zei in een reactie nooit met Shinui in een regering te willen zitten.

Sharon wil ook Shas uitnodigen voor een gesprek over regeringsdeelname. Volgens een vertrouweling van de premier wil hij alle opties open houden. Daarnaast moet hij ook nog de eenheid binnen zijn eigen Likud-partij bewaren. Vooral met minister van Financiën Netanyahu voert hij een richtingenstrijd. Netanyahu is eigenlijk tegen het vertrek uit Gaza, al stemde hij wel voor het plan in het kabinet. Bovendien vreest hij dat een coalitie met de Arbeidspartij het eind betekent van zijn sanerings- en bezuinigingsbeleid.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief