Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM eist celstraf tegen oud-PSV-topman Fons Spooren

15 jul 04

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Den Bosch achttien maanden celstraf geist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Fons Spooren. Ook vroeg het OM om een proeftijd van drie jaar, in plaats van de gebruikelijke twee jaar.

Volgens het OM heeft de 40-jarige voormalig financieel directeur van PSV zich schuldig gemaakt aan ontucht met minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven. Ook wordt de man uit Netersel verdacht van poging tot zware mishandeling, omdat hij onveilige seks zou hebben gehad terwijl hij wist dat hij HIV-besmet was.

Een van Spoorens advocaten, G.J. Knoops, betoogde voor de rechtbank dat het OM het recht op strafvervolging van oud-PSV-directeur Fons Spooren heeft verspeeld. De belangrijkste reden daarvoor is dat voormalig burgemeester van Eindhoven, R. Welschen, vorig jaar juni publiek heeft gemaakt dat Spooren seropositief is.

J. Knoops meent dat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk moet verklaren. Het belang van de volksgezondheid, dat Welschen als rechtvaardiging opvoerde voor de bekendmaking, bestond volgens Knoops niet. Hij weet zich hierin gesteund door de GG&GD. Officier van justitie M. Klinkenbijl stelt zich op het standpunt dat de HIV-besmetting bekend is geworden door een publicatie in het Eindhovens Dagblad. De autoriteiten hebben dat bericht nadien slechts bevestigd, aldus Klinkenbijl.

De officier trok fel van leer tegen Spooren. Zij verweet hem dat hij zich als slachtoffer opstelt, dat hij erg met zichzelf te doen heeft. Volgens de officier van justitie zijn vier gevallen van ontucht met minderjarigen al dan niet tegen betaling bewezen, voor een vijfde geval vroeg ze vrijspraak. Zij tilde zwaar aan het feit dat Spooren onveilige seks is blijven bedrijven terwijl hij wist dat hij seropositief was. De jongens die als slachtoffer in de zaak-Spooren zijn betrokken, zijn allen getest en negatief gebleken.

Daarbij wees zij erop dat Spooren, ook nadat hem bekend was geworden dat hij HIV-besmet was, met opzet naar het plantsoen bleef gaan, juist omdat hij wist dat hij daar onveilige seks konbedrijven. Spooren zegt zelf dat hij zich in folders heeft verdiept om uit te vinden wat hij zich in seksueel opzicht nog wel kon permitteren en wat niet.

Volgens Knoops hebben de minderjarigen die aangifte hebben gedaan tegen Spooren, zich sterk laten leiden door het bekendmaken van de besmetting. Ook hebben zij op basis van die wetenschap hun verklaringen aangescherpt. De advocaat vindt ook dat justitie oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van het strafrecht, als het gaat om de HIV-besmetting en het - in de ogen van het OM - strafbare gedrag van Spooren. "Het gaat hier om handelingen op een openbare locatie, waar mensen seksuele diensten tegen betaling aanbieden. Eerdere zaken waarbij sprake was van HIV-besmette verdachten speelden zich af in de relationele sfeer. Dat is een wezenlijkverschil."

De aanklacht van justitie bestrijkt tien jaar: van 1992 tot 2002. De zaak tegen Spooren kwam aan het rollen door anoniem aan de politie verstrekte informatie. Al jaren was bekend dat het Anne Frankplantsoen werd gebruikt als "homobaan". Prostitutie door jonge jongens baarde de politie en het openbaar bestuur zorgen. In de binnengekomen informatie werd aanleiding gezien een onderzoek te beginnen.

De politie zag hoe hij bijna dagelijks naar het plantsoen toog om zijn lusten te bevredigen. Volgens justitie is gebleken dat Spooren een uitgesproken voorkeur had voor jonge jongens. Sommige jongens waren niet ouder dan 13 jaar. De oud-PSV-topman zegt dat hij dacht dat zijn sekspartners meerderjarig waren.

Klinkenbijl was ook niet onder de indruk van Spoorens klacht dat hij ernstig te lijden heeft gehad onder de enorme media-aandacht voor zijn zaak. Volgens Knoops onderscheidt de zaak zich juist door de gevolgen voor de verdachte. Die zijn naar zijn smaak "desastreus. "Deze man is door de media-aandacht voor het leven getekend." Spooren moet hoe dan ook niet terug naar de gevangenis, vindt Knoops. Spooren zat vorig jaar ruim drie maanden in voorarrest en werd door de rechtbank onder voorwaarden vrijgelaten.

In zijn laatste woord zei Spooren dat hij ernstig heeft geleden onder de media-aandacht voor zijn zaak. Hij vermoedt dat politie of justitie hebben gelekt naar de pers. Officier van justitie Klinkenbijl verweet hij het spelen op de man. Tevens meent hij dat hij genoeg is gestraft. "Als ik die straf wel krijg, zal ik deze met opgeheven hoofd aanvaarden." Spooren volhardde in zijn standpunt dat hij niets strafbaars gedaan heeft.

De rechtbank doet uitspraak op 29 juli.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief