Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Filipijnse militairen binnenkort weg uit Irak

16 jul 04

De Filipijnse militairen die nog in Irak zijn, gaan er snel weg. De chef van de missie van voorheen 51 Filipijnse militairen keert vrijdag al met tien leden van de missie terug naar huis. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Delia Albert in Manilla vrijdag laten weten.

De rest vertrekt binnenkort, aldus de bewindsman. De Filipijnen trekken militiaren uit Irak vervroegd terug in de hoop het leven te kunnen redden van de gegijzelde Filipijn Angelo de la Cruz, een 46-jarige vader van negen kinderen. Zijn ontvoerders hebben gedreigd hem te onthoofden als zijn regering niet vertrekt.

Premier John Howard van Australië verwijt de Filipijnse regering dat ze is gezwicht voor terrorisme. Dat meldde de Australische nieuwszender ABC. Howard zei vrijdag in een interview met Southern Cross Radio dat toegeven aan de terroristen geen onaantastbaarheid oplevert, maar minachting.

Hij heeft erover nagedacht wat hij zou doen als een Australiër was gegijzeld, zei hij desgevraagd. "Als je toegeeft, is het spel uit en zullen zij de intensiteit van hun aanvallen opvoeren. God verhoede dat het gebeurt."

Lijken gevonden in Tigris
De Iraakse politie heeft in de rivier Tigris even buiten de Noord-Iraakse stad Mosul een tweede lijk aangetroffen, zo meldden zij vrijdag. De keel van de man was doorgesneden. Het slachtoffer werd omschreven als een westerling. Woensdagavond vond de politie in dezelfde rivier 180 kilometer ten noordenn van Bagdad al een onthoofd lichaam.

De beide doden waren gekleed in een oranje overall. Westerlingen die in Irak zijn gegijzeld en op tv getoond werden, droegen vaak soortgelijke overalls. Het in Mosul gevonden lijk is inmiddels aan de Amerikanen overgedragen. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger kon niet zeggen of een van de overledenen wellicht de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur is die maandag werd onthoofd.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief