Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Noodtoestand in Gazastrook

17 jul 04

In de Gazastrook is de noodtoestand uitgeroepen na een reeks van ontvoeringen. Militante groepen ontvoerden gisteren bij drie incidenten twee Palestijnse veiligheidsfunctionarissen en een groep van vier Fransen.

Alleen het hoofd van de militaire coördinatie in het zuiden van de Gazastrook, Khaled Abu Aloula, zit nog vast.

De vier Fransen werden overvallen in een restaurant in de stad Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook. Ze werken volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken voor hulporganisaties in een vluchtelingenkamp bij de stad.

Ze werden naar het gebouw van de Palestijnse Rode Halve Maan, de islamitische zusterorganisatie van het Rode Kruis, gebracht. Daar werden ze na enkele uren onderhandelen vrijgelaten. Wat de ontvoerders eisten is onduidelijk.

Ontslagen politieagenten
Eerder op de dag werd de Palestijnse politiecommissaris Ghazi Al-Jabali korte tijd ontvoerd. Enkele uren nadat hij door militanten was klemgereden op een snelweg werd hij weer vrijgelaten.

Volgens de Palestijnse veiligheidsbeambten waren de ontvoerders van de nog vastzittende kolonel Aloula politieagenten die onlangs zijn ontslagen. Ze zouden tot hun daad zijn gekomen omdat Aloula weigerde hen weer in dienst te nemen.

Het is onduidelijk of er een verband is tussen de verschillende ontvoeringen. Twee hoge Palestijnse veiligheidsbeambten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever hebben aangekondigd op te stappen, naar eigen zeggen omdat de veiligheidssituatie in de Palestijnse gebieden uit de hand loopt.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief