Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Neef Arafat wil veiligheidschef blijven

18 jul 04

Mussa Arafat, de neef van de Palestijnse leider Yasser Arafat die is benoemd tot de nieuwe veiligheidschef, is niet van plan zich terug te trekken.

Duizenden Palestijnen demonstreerden in de nacht van zaterdag tegen zijn aanstelling. Ze noemen hem "het symbool van corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit" en stellen dat hij niet voor meer veiligheid in Gaza kan zorgen.

Mussa vindt echter dat de enige die hem kan ontslaan, diegene is die hem heeft aangesteld: zijn oom Yasser.

Noodtoestand
Mussa's aanstelling volgt op de kortstondige ontvoeringen van vier Franse hulpverleners en twee Palestijnse politiecommandanten door leden van Arafats al-Fatah-beweging.

Arafat kondigde naar aanleiding daarvan de noodtoestand af, en beloofde een reorganisatie van de veiligheidsdiensten. Mussa moet die gaan leiden.

Zijn oom had vandaag een vier uur durend gesprek met premier Qurei, die naar aanleiding van de ontvoeringen zijn ontslag indiende. Arafat herhaalde nog eens dat hij absoluut niet van plan is dat te aanvaarden.

Martelarenbrigade
Afgelopen nacht is een gebouw van de Palestijnse veiligheidsdienst in vlammen opgegaan. De aan al-Fatah gelieerde al-Aqsa Martelaren Brigade heeft verklaard hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Voor de brandstichting hadden zij de in het gebouw aanwezige gevangenen bevrijd en de wapenvoorraad in beslag genomen.

"Dit is een duidelijke boodschap aan de corrupte neef van Yasser Arafat, die wij niet aanvaarden als leider van de veiligheidsdienst", schrijven zij in een communiqué.

De woordvoerder van de Palestijne Autoriteit, Saeb Erekat, waarschuwt de demonstranten dat orde en gezag door hun toedoen zullen verdwijnen, en dat de interne samenhang van de Palestijnse samenleving op het spel staat.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief