Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw geweld en opstand in Gazastrook

19 jul 04

In de Gazastrook zijn boze Palestijnse militanten in de nacht van zondag op maandag opnieuw slaags geraakt met inlichtingenofficieren. De opstandelingen eisen hervormingen in het Palestijnse bestuur. Ze zijn ook boos over de recente benoeming van een nieuwe veiligheidschef die volgens hen corrupt is.

Het was vooral onrustig in Rafah, waar onder de opstandelingen twaalf gewonden vielen, aldus Palestijnse ziekenhuizen. Militanten hadden het voorzien op veiligheidsfunctionarissen van de Palestijnse leider Arafat. Om de opstand daar te bedwingen, heeft Arafat enkele veiligheidsofficieren inmiddels vervangen door politiemensen uit Gaza, zo meldden Palestijnse bronnen. Arafat zou meer wijzigingen in de veiligheidsdiensten willen doorvoeren.

Ook in andere Palestijnse steden werd geprotesteerd tegen de nieuwe veiligheidschef en voor hervormingen. Door de chaotische toestand in Gaza komt Yasser Arafat nu ook vanuit eigen gelederen steeds meer onder druk te staan. Maandag komt het Palestijnse kabinet bijeen. Qurei zal daar naar verwachting aankondigen of hij aanblijft of niet. Volgens de BBC is in Gaza de noodtoestand uitgeroepen.

De onrust begon na enkele ontvoeringen van buitenlanders vrijdag. Arafat voerde - na zware kritiek daarover - enkele reorganisaties binnen zijn ondoorzichtige net van veiligheidsdiensten door, maar dat leidde alleen maar tot meer protesten. Vooral de benoeming van zijn neef Moussa, die algemeen bekend zou staan als corrupt, deed met name de al-Aqsa Martelaren Brigades (een gewapende tak van Arafats Fatah-beweging) de wapens oppakken tegen Palestijnse veiligheidsofficieren. Ook bezetten ze zondag een gebouw van de militaire inlichtingendienst. In Khan Younis staken ze een auto van een Arafat-aanhanger in brand.

Zaterdag bood premier Qurei zijn ontslag aan, wegens de "niet eerder vertoonde wetteloosheid" in Gaza, maar Arafat heeft dat niet aanvaard. Zondag stapte ook het hoofd van de Palestijnse zeeveiligheidsdienst op. Hij noemde de situatie "chaotisch".

Moussa Arafat, de nieuwe veiligheidschef, trekt zich niets aan van de protesten en heeft gezworen gewoon zijn werk te gaan doen.

De interne strijd en de protesten lijken Israël in de kaart te spelen. De regering heeft laten doorschemeren dat het nu wel duidelijk is dat met de Palestijnen niet valt te onderhandelen.

Arafat ziet zich geconfronteerd met toenemende kritiek over de corruptie, het falen van de autoriteiten om de militante organisaties in te tomen en het bestuursapparaat te hervormen. Veel Palestijnen vrezen dat de wetteloosheid alleen maar toeneemt.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief