Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Qurei blijft bij ontslag

19 jul 04

De Palestijnse premier Qurei blijft erbij dat hij wil opstappen. Maandag zei Qurei dat hij zijn ontslag schriftelijk heeft ingediend en wacht op een reactie van de Palestijnse leider Arafat.

Qurei zei dat hij wil opstappen in verband met de "chaotische en wetteloze situatie" in Gaza. Volgens hem zijn de meeste ministers in zijn kabinet er echter tegen dat hij vertrekt. Hij kondigde aan dat een kersverse delegatie uit het kabinet naar Gaza zal afreizen om te proberen de spanningen daar te verminderen.

Bovendien zal deze commissie gaan praten met Arafat "om de situatie te bespreken". Commissielid Hamad (minister van Huisvesting) zei dat "de missie is om met Arafat te zoeken naar een oplossing voor de problemen in Gaza".

Qurei diende zaterdag al zijn ontslag in, gezien de situatie op de Gazastrook, maar Arafat wilde dat niet aanvaarden. Zondag spraken beide mannen er vier uur over. Maandag is het kabinet in spoedzitting bijeengekomen.

Na een serie ontvoeringen vrijdag in Gaza is er veel kritiek gekomen op Arafat en diens slecht functionerende veiligheidsdiensten. Arafat voerde daarop onder veel druk van gewelddadigheden in de Palestijnse steden een aantal hervormingen door. Veel Palestijnen vinden dat niet genoeg. Militante Palestijnen hebben het onder meer voorzien op gebouwen van de veiligheidsdiensten. Bij alle onenigheden vielen zeker achttien gewonden. "Het is gevaarlijk wat in Gaza is gebeurd", aldus Qurei. "Niemand kan winnen in deze strijd."

Qurei (67) trad eind vorig jaar aan. Hij staat een gematigde politiek voor en is afkomstig uit Arafats oude garde. Toch is hij er niet in geslaagd Arafat grote hervormingen te laten doorvoeren.

De internationale gemeenschap vindt die wel wenselijk en nu krijgt de leider ook steeds meer kritiek uit eigen gelederen.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief