Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Zarqawi dreigt Japan met aanslagen

20 jul 04

De groepering van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi heeft Japan gedreigd met aanslagen als dat land niet onmiddellijk zijn troepen terugtrekt uit Irak. Volgens persbureau Kyodo uitte al-Tawhid wa al-Jihad zijn dreigement op een Arabische website.

"Doe wat de Filipijnen hebben gedaan, anders zal jullie lot hetzelfde zijn als dat van de Amerikanen", aldus de verklaring, die ondertekend was door de militaire vleugel van al-Zarqawi's beweging. Op een andere website ontkende de beweging achter de oproep te zitten.

In de verklaring, die was ondertekend door al-Tawhid wa al-Jihad, wordt met verbazing op het dreigement gereageerd. De militanten dreigden ook met acties tegen Arabische en andere islamitische landen die troepen naar Irak willen sturen. "We waarschuwen voor de laatste keer. Wij zullen eenieder die de Amerikanen en Allawi en zijn kliek steunen, slaan met ijzeren vuist", aldus de verklaring.

De Japanse premier Junichiro Koizumi liet dinsdag weten dat Japan zijn beleid ten aanzien van Irak niet zal wijzigen. Japan heeft ruim vijfhonderd militairen in Irak. Zij zijn gelegerd in de zuidelijke provincie al-Muthanna, waar ook het Nederlandse contingent zich bevindt.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief