Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamerlid Atsma wil premier voor koe in wei

23 jul 04

Boeren die koeien in de wei laten, zouden beloond moeten worden met een extra premie. De consument zou die kunnen betalen via een heffing op de melkprijs, maar als dat niet kan zou de overheid kunnen bijspringen. Dat wil CDA-Kamerlid Atsma gaan voorstellen bij de behandeling van de landbouwbegroting, dit najaar.

Volgens Atsma dreigt de nieuwe mestregelgeving uit Brussel het voor boeren volkomen onaantrekkelijk te maken hun vee in de wei te laten grazen. De nieuwe regels zijn er op gericht overbemesting van weilanden tegen te gaan. "Als de samenleving vindt dat koeien buiten horen, dan moet ze het de boeren ook mogelijk maken", vindt Atsma.

Het liefst zou de CDA'er zien dat de Brusselse mestplannen van tafel gaan. Lukt dat niet, dan dient de boer financieel ondersteund te worden. Atsma denkt hierbij een halve of een hele eurocent per liter melk voor boeren die hun koeien in de wei laten. "Het mooiste zou zijn als de consument dat wil betalen via een plus op de melkprijs. Maar als de consumenten daartoe niet bereid zijn, zou de overheid kunnen bijspringen." Volgens Atsma zou dat kunnen via Europese potjes voor inkomensondersteuning van boeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief