Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Congres: aanvallen in Darfur zijn genocide

23 jul 04

Het Amerikaanse Congres heeft de gewelddadigheden in de Soedanese regio Darfur unaniem aangemerkt als genocide. De Amerikaanse volksvertegenwoordiging heeft een resolutie aanvaard met die strekking.

Het Congres riep het Witte Huis op internationaal of desnoods eenzijdig in te grijpen. De resolutie baseert zich op de verklaring van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Ruud Lubbers dat het geweld in Darfur "gericht lijkt te zijn op een specifieke groep, gebaseerd op hun etnische identiteit, en kennelijk systematisch van karakter is".

De VN-Veiligheidsraad stemt naar verwachting binnenkort in met een Amerikaanse resolutie waarin Soedan wordt gedreigd met sancties wegens de misdaden in de regio Darfur.

Troepen
De Britse premier Blair sluit niet uit een militaire macht naar Soedan te sturen. Hij reageerde daarmee op het Britse dagblad The Guardian, dat meldde dat Downing Street hiervoor een plan heeft opgesteld. "Wij sluiten niets uit, maar we zijn nu nog niet in dat stadium", aldus Blair.

De krant berichtte dat de Britse regering plannen voor een militaire interventie in de regio Darfur heeft opgesteld. The Guardian citeerde een regeringsfunctionaris: "De premier heeft gevraagd te kijken naar alle opties die levens kunnen redden, en het leger niet uit te sluiten."

In Darfur zijn vele duizenden doden gevallen sinds er vorig jaar februari gevechten uitbraken. De opstand begon toen drie Afrikaanse stammen, verenigd in twee bewegingen, de wapens opnamen tegen de centrale regering in Khartum. Die wordt gedomineerd door een Arabische elite.

De regering stuurde het leger en de Arabische milities (Janjaweed) naar de opstandige regio. Sindsdien zijn al zeker 1,2 miljoen mensen in Darfur ontheemd geraakt. Zij hebben hun heil elders gezocht. Voor een deel zijn ze naar Tsjaad gevlucht, waar velen in kampen verblijven. Het precieze dodental is onbekend, maar ligt vermoedelijk tussen de 10.000 en 30.000.

Blair zou drie mogelijkheden overwegen: militairen sturen die alleen steun bieden bij de hulpverlening, logistieke ondersteuning geven aan de troepenmacht van de Afrikaanse Unie of Britse militairen sturen om vluchtelingenkampen te beschermen tegen de Arabische milities.

Blair beloofde nauw contact te onderhouden met Washington en de Verenigde Naties over de toestand in Darfur. Hij drong er bij de regering in Khartum op aan maatregelen te nemen om de Arabische milities onder controle te brengen. Die zijn nog steeds actief in het gebied.

De Britse minister van Buitelandse Zaken Jack Straw reist eind volgende maand naar Soedan om te overleggen over de crisis. Dat zei een woordvoerder van zijn ministerie. Volgens de zegsman wil Straw ook naar Darfur, maar moeten nog enkele logistieke problemen worden opgelost.

Soedan wil niets weten van een militaire interventie van Londen om de humanitaire crisis te beëindigen. Minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Osman Ismail zei dat de Britten binnen de kortste keren, net als de Amerikanen in Irak, door de lokale bevolking zouden worden aangevallen. Paus Johannes Paulus II is "zeer bezorgd" over Darfur.

Hij stuurt een persoonlijk gezant. "De rampzalige humanitaire situatie in Darfur is een bron van zorg voor paus Johannes Paulus II", staat in de brief aan de Duitse aartsbisschop Paul Cordes, die naar de regio gaat.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief