Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Menselijke keten tegen terugtrekking uit Gaza

25 jul 04

Met een menselijke keten hebben naar schatting 130.000 Israëliërs zondag geprotesteerd tegen de plannen van de regering voor de ontruiming van de Gazastrook. De deelnemers stonden hand in hand van de nederzetting Gush Katif in de Gazastrook naar de Klaagmuur in Jeruzalem.

De Israëlische premier Ariel Sharon wil eenzijdig alle kolonisten en militairen uit de bezette Gazastrook terugtrekken en ook vier nederzettingen in het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever ontmantelen. Dat proces, waartegen onder conservatieve Israëliërs veel verzet heerst, moet eind 2005 zijn afgerond. De organisatoren van de betoging vinden dat Sharon feiten wil stellen voor het parlement zich over de plannen heeft uitgesproken.

Onder de betogers waren zondag ook leden van het parlement. De organisatoren schatten dat er 200.000 deelnemers waren, maar volgens de politie is dat aantal niet gehaald.

Israëlische militairen hebben zondag tijdens een operatie in Tulkarem in het noorden van de Westelijke Jordaanoever zes Palestijnen doodgeschoten. Dat heeft een Palestijns ziekenhuis gemeld.

De zes waren lid van de al-Aqsa Martelarenbrigades, een gewapende tak van de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Onder hen was de leider van de groepering in Tulkarem. Militairen van een speciale Israëlische eenheid hadden een huis omsingeld en onder vuur genomen. Volgens het leger waren de gedode Palestijnen gewapend en van plan een anti-Isaëlische aanslag te plegen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief