Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blaskic veroordeeld tot negen jaar cel

29 jul 04

De Kamer van Beroep van het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Kroatische generaal Blaskic donderdagochtend veroordeeld tot negen jaar cel. In eerste aanleg had Blaskic 45 jaar cel opgelegd gekregen.

In hoger beroep is hij echter op tal van punten vrijgesproken, met name op het zwaarste punt van de tenlastelegging: de massaslachting van Ahmici. In dat Bosnische dorp werden in april 1993 meer dan honderd moslimburgers vermoord. Van de veroordeling in eerste aanleg uit maart 2000 blijven maar minder zware punten over, zoals misdaden waarvan gevangen moslims het slachtoffer werden, zoals het gebruik van moslims als menselijk schild en dwangarbeid bij het graven van loopgraven.

De straf in hoger beroep betekent dat Blaskic waarschijnlijk binnenkort vrijkomt. Hij zit al ruim acht jaar in voorarrest. Hij kwam in april 1996, onder druk van de toenmalige Kroatische president Tudjman, 'vrijwillig' naar Den Haag om zijn onschuld te bewijzen. Tijdens het proces in eerste aanleg, van 1997 tot 1999, was de ontoegankelijkheid van de Kroatische archieven een groot probleem voor de verdediging.

Blaskic' vrienden vonden dat hij 'geslachtofferd' werd om trawanten van het Tudjman-bewind te beschermen. Na de dood van Tudjman in december 1999 kwamen dan ook documenten naar boven die wezen op de verantwoordelijkheid van anderen voor 'Ahmici'. Vice-president Pocar van het tribunaal, die donderdagochtend de uitspraak voorlas, hekelde de gebrekkige samenwerking van het Tudjman-bewind.

'Ahmici' is de bekendste oorlogmisdaad van de oorlog tussen Bosnische Kroaten en Bosnische moslims die in 1993 zijn hoogtepunt bereikte.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief