Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militante Palestijnen doden collaborateurs

2 aug 04

Militante Palestijnen hebben bij aanvallen op een gevangenis en een ziekenhuis in Gaza-stad maandag drie vermeende collaborateurs gedood. Dat hebben veiligheidsbronnen gemeld.

Een Palestijnse politieman wierp twee handgranaten in een cellencomplex waar personen vastzaten die van collaboratie met Israël worden verdacht. Daardoor raakte een van hen dodelijk gewond. Zeven anderen liepen verwondingen op. Militanten overvielen later tot twee maal toe het ziekenhuis waar de gewonden waren opgenomen en doodden twee van hen in hun bed.

Onder de slachtoffers is Walid Hamadiya, ex-lid van de militante groepering Hamas. Hij heeft toegegeven dat hij in 2002 samenwerkte met de Israëliërs, die een hoge Hamas-functionaris wilden doden. Een ander slachtoffer is de 45-jarige Mahmud al-Sharif.

Bronnen binnen de militante groepering Islamitische Jihad lieten weten dat ook al-Sharif Israëlische militairen in het verleden informatie verstrekte over leiders van de organisatie. Daardoor konden de Israëliërs kopstukken van de Islamitische Jihad doden.

Israëlische militairen doodden maandagochtend vroeg drie Palestijnen, die een aanslag wilden plegen in de joodse nederzetting Eli Sinai in het noorden van de Gazastrook. Het betrof twee leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades en een lid van de Islamitische Jihad. Palestijnen in het dorp Beit Lahya hoorden voor zonsopgang een hevige schietpartij. Korte tijd later zagen zij drie lijken liggen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief