Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Werkgevers denken na over langere werkweek

3 aug 04

Het Nederlands bedrijfsleven pikt de discussie over langer werken voorzichtig op. Het bankbedrijf ABN Amro kondigde maandag als eerste grote werkgever aan de 36-urige werkweek te willen verlengen naar veertig uur. Het elektronicaconcern Philips stelde een dag later dat het goed is dat de discussie over langer werken met de bonden wordt aangegaan.

"We kunnen het ons voorstellen dat we het onderwerp tijdens het komende CAO-overleg met de bonden aan de orde te stellen'', aldus een zegsman van Philips dinsdag. Hij wijst er wel op dat het pakket aan maatregelen om de productiviteit van het Nederlands bedrijfsleven te verhogen veel breder moet zijn dan alleen het verlengen van de werkweek. Ook soepeler arbeidstijden zouden bedrijven kunnen helpen om beter in te springen op pieken en dalen in het werk.

Met langer te werken valt er vooral in de Nederlandse fabrieken volgens Philips productiewinst te behalen, omdat we in vergelijking met het buitenland een kortere werkweek kennen. De huidige Philips-CAO loopt 31 december 2004 af. De overeenkomst geldt voor circa 30.000 mensen, van wie ongeveer de helft werkt op productielocaties.

Andere Nederlandse bedrijven die net als Philips doorgaans trendzettend zijn in de CAO-onderhandelingen, zoals Akzo Nobel, DSM, KPN, KLM, Corus en Unilever, noemen de langere werkweek vooralsnog geen onderwerp van discussie met de vakbonden.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en AWVN verwachten dat de veertigurige werkweek vooral op de langere termijn een plek krijgt op de CAO-agenda. Zij wijzen erop dat veel bedrijven nu nog de handen vol hebben aan veel andere zaken. Daarbij gaat het onder meer om de herziening van (pre)pensioenen, de ziektewet en loonmatiging.

Langer werken tegen hetzelfde salaris is volgens de werkgevers een manier om de concurrentiepositie van het bedrijfsleven te verbeteren en de toenemende kosten door de vergrijzing op te vangen. "Langs die weg kunnen bedrijvigheid en banen in ons land behouden blijven'', stelt VNO-NCW.

Om op de korte termijn beter te kunnen concurreren, vinden verscheidene bedrijven en brancheorganisaties dat werknemers flexibeler moeten gaan werken. Zo willen de werkgevers in de bouw dat personeel bijvoorbeeld meer in de zomer en minder in de winter gaat werken, zegt hoofd arbeidszaken T. Hokken van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB).

Toch lonkt het langer werken ook voor het AVBB. Zo wil het verbond dat de ongeveer 180.000 werknemers in de bouw een aantal verlofdagen inleveren, bijvoorbeeld de dag die werknemers krijgen als zij in ondertrouw gaan. De werkgevers in de metaal en elektrotechnische industrie FME-CWM hebben het niet over de terugkeer naar een 40-urige werkweek, maar willen dat de ongeveer 300.000 mensen in de sector op jaarbasis honderd uur meer gaan werken.

De werkgevers in de schoonmaak OSB en de grafische sector KVGO raadplegen op dit moment hun achterban over de wens om personeel langer te laten werken. Smead, een bedrijf in grafische sector, kondigde vorige maand als eerste aan dat het de werkweek in twee vestigingen uitbreidt naar veertig uur. De bonden hebben vervolgens een kort geding aangespannen tegen het bedrijf wegens schending van de CAO-grafimedia. vANmiddag buigt de rechter in Groningen zich erover.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief